dinsdag 8 november 2016

Op zoek naar Baarnse Tegeltableaus


Kleuterschool Lenteleven
Heeft u één of meerdere afbeelding(en) van tegelplateau(s) uit Baarn, of kent u iemand die er zelf één heeft, dan zouden we daarvan graag een kopie willen maken. Dit om
het "Baarns Erfgoed" vast te leggen voor ons nageslacht. Het mag ook een klassenfoto zijn waar de tegeltableaus op te zien zijn.

"Kleuterschool Lenteleven" is hier een mooi voorbeeld van. In de school waren 43 tegeltableaus aanwezig. Zowel in de gang als de klaslokalen van het stenen gebouw. Deze waren ingemetseld en voorzien van afbeeldingen van sprookjes, liedjes en vrolijk spelende kinderen.
in de gang van de school

Op 7 augustus 1984 heeft een museummedewerker van het Nederlands Tegelmuseum de tableaus in een korte tijd verwijderd. Daarna is de school gesloopt door de Fa. de Ruiter. In het najaar van 1984 zijn de tableaus vervolgens in het museum gemonteerd. Alle tegeltableaus zijn in Baarn gebleven. Samen met de Historische Kring Baerne (3), Theater de Speeldoos (15), de gemeente Baarn (15) en het Nederlandse Tegelmuseum in Otterlo zijn er inmiddels 33 tableaus teruggevonden. Graag zouden wij van de ontbrekende 10 tegeltableaus willen weten waar ze zich bevinden.

Uit overeenkomsten en contracten, afkomstig uit het archief van het Nederlands Tegelmuseum, blijkt dat er tegeltableaus zijn meeverhuist naar de basisschool de Bron (Oorsprongschool in de Gaslaan). Hiervan zijn er 4 teruggevonden in het gemeentehuis. Mogelijk dat er iemand afbeeldingen van heeft waar deze tegeltableaus in de Bron waren opgehangen? 

Op de 10 ontbrekende tegeltableaus staan de navolgende afbeeldingen. 9 kinderen hand in hand op een rij, 1 kind loopt onder een boog door (135 x 30 cm);     7 kinderen op een rij 2 kinderen aan het touwtje springen (135 x 30); 7 kinderen hand aan hand op 1 rij (135 x 30); De navolgende plateaus die ontbreken hebben een afmeting van 30 x 60 cm. Links en rechtsonder ontbreek een halve tegel. Het geheel heeft een zwarte omlijsting voorzien van oranje bolletjes/druppels t.w.: "Rood kapje" roodkapje in het bos met de wolf; "Asschepoester" Assepoester bij de pompoen met de fee; "Gullivers Reis" man in een open mand vliegend onder een vogel; "De gelaarsde kat" de gelaarsde kat met 2 mannen en 1 kind; "Kleine Klaar en grote Klaar" 1 man met koffer en kruiwagen; "De Schoone Slaapster" De Prins komt binnen bij schone slaapster; "Kleine Klaar en Grote Klaar" 1 man met koffer en kruiwagen; en als laatste  "Hans en Grietje" Hans en grietje snoepen van het huis met heks.       
7 kinderen hand aan hand op 1 rij (135 x 30 cm) ontbreekt aan de collectie
   
"Roodkapje" deze hangt in Theater de Speeldoos


Station Baarn perron 1
 Er zijn in Baarn meer tegeltableaus aanwezig. Zoals op perron 1 van het station, in de gevel van het gemeentehuis vlak naast de hoofdingang aan de voorzijde. Ook zijn er tegeltableaus aanwezig in particulieren woningen. Onder andere is er een tegeltableau aanwezig in de "Bakermat" met daarop een lezende vrouw met een fiets.

Ook op de witte kerk in de kampstraat van "De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Baarn" is een tableau aangebracht in drie rijen van 20 tegels: in gele letters op groene achtergrond - NED. PROTESTANTENBOND -.

Ook op Nieuwstraat 34 van Banketchocolaterie Hendricksen, tussen eerste een tweede etage, is een eenvoudig tegeltableau aangebracht dat het jaartal ‘Anno 1905’ toont in fraaie groene Jugendstil letters/cijfers op een botergele achtergrond.

Heeft u een afbeelding(en) van een tegeltableau(s) uit Baarn of weet u iemand die er zelf één heeft. Dan zouden wij daarvan graag een afbeelding van willen maken.
Bijgaand ziet u enkele afbeeldingen van tegeltableaus uit Kleuterschool Lenteleven waarvan wij niet weten waar ze zich bevinden. Op onze website staan ze allemaal afgebeeld. Ga hiervoor naar; www.groenegraf.nl - Lezen - verhalen uit het Groenegraf - Op zoek naar Baarnse Tegeltableaus. of ga naar https://www.facebook.com/groenegraf.nl/

U kunt hierop reageren via internet: www.geheugen.groenegraf.nl, of stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com.

Heeft u geen internet? Stuur een briefje aan:
Stichting Groenegraf.nl
T.a.v. Baarnsch Geheugen
Marisstraat 4
3741 SK BAARN


De ontbrekende tegeltableaus uit de collectie van Kleuterschool Lenteleven, Acacialaan in Baarn

9 kinderen hand in hand op een rij, 1 kind loopt onder een boog door (135 x 30 cm)
7 kinderen op een rij 2 kinderen aan het touwtje springen (135 x 30);
7 kinderen hand aan hand op 1 rij (135 x 30);
"Rood kapje" roodkapje in het bos met de wolf;


"Asschepoester" Assepoester bij de pompoen met de fee


"Gullivers Reis" man in een open mand vliegend onder een vogel


"De gelaarsde kat" de gelaarsde kat met 2 mannen en 1 kind;

"De Schoone Slaapster" De Prins komt binnen bij schone slaapster
"Kleine Klaar en Grote Klaar" 1 man met koffer en kruiwagen
"Hans en Grietje" Hans en grietje snoepen van het huis met heks


Geen opmerkingen:

Een reactie posten