
Hendrik (Henri) de Graaff werd geboren op 19 januari 1874 in
Amsterdam als zoon van Frederik Willem de Graaff en Amalia Theresia Molenaar.
Henri kwam uit een familie waar men al generaties lang schilder was, maar Henri
zag dat niet zitten. Hij wilde meer. Het lukte hem om eigenaar van
verschillende hotels te worden, en niet de minste hotels! In 1903 werd hij
eigenaar van Huize Zomerdijk-Bussing in Amsterdam, en gérant van het Paviljoen
Vondelpark in Amsterdam. Ook Hotel Hof van Holland in Hilversum was in
familiebezit. Dat hij eigenaar was van het Badhotel in Baarn schreef ik al. Hij
volgde daarin N.G. van Doorne op. In 1929 kocht hij het door brand verwoeste
Grand Hotel Verseput in Middelburg. Dat hotel herbouwde hij en maakte het weer
tot een succesvol luxe hotel. In Doorwerth exploiteerde hij vanaf 1933 het huis
De Duno. De dagelijkse leiding daarvan legde hij in handen van zijn zoon
Hendrik jr. De Duno werd in 1944 door oorlogshandelingen verwoest.


Hierboven ziet u de menukaart die in 1923 bij het feest gepresenteerd
werd. Op de voorpagina staan afbeeldingen van de vele hotels die de familie De
Graaff bezat en de huwelijksdatum 10-10-1898 en en de datum van het jubileum
10-10-1923. Tussen deze data staat de naam van de gast (handgeschreven)
vermeld. In dit geval de Heer M. Heere. Dat moet Mattheus Johannes Hendrikus
Heere (1884-1968) geweest zijn. Hij was getrouwd met een zus van de bruid,
Gesina Johanna Maria van Steeden (1883-1970). Heere was ook houder van een café
restaurant, namelijk Hof van Holland in Hilversum.
Slaan we de menukaart open dan zien we op de linker- binnenzijde
van de kaart de handtekeningen van de vele gasten van het feest.
Maar niet minder interessant is het menu dat op de kaart vermeld
is. De gasten konden van niet minder dan elf gerechten genieten.
Welke gerechten er op de kaart staan ziet u hieronder. Wat dacht
u van "Baarnsche koude voorgerechten"? Wat kunnen we ons daarbij
voorstellen? Tarbot uit de vijvers van het Paviljoen, ongetwijfeld een
verwijzing naar Hotel Het Paviljoen in het Vondelpark.
Gebraden kapoenen, gemest in de Baarnsche Kippenhokken. Een
kapoen is overigens een gecastreerde haan. De castratie van de haan zorgde voor
een gewichtstoename en een gestegen malsheid van het vlees. Kapoenen worden
gebruikt voor de productie van delicaat kippenvlees.
Leuk dat deze menukaart er na zo veel jaren nog is. Zo kunnen we
bijna honderd jaar later nog nagenieten van het diner dat toen genoten is.