vrijdag 27 november 2020

 Het antwoord van vorige week:

Fa. v. d. Heiden Electra.

Marinus Johannes van der Heiden. In het dagelijks leven werd hij Joop genoemd. Zijn geboortewieg stond in Baarn, alwaar hij geboren werd als zoon van Willem van der Heiden en Mina Antonia Diepenbroek. Joop werd geboren op dinsdag 30 maart 1937 en hij overleed op zondag 22 oktober 2017. Joop was getrouwd met Jansje Elisabeth van Andel en kregen een dochter Wilma. In het dagelijks leven werd Jansje Jannie genoemd. Haar geboortewieg stond in Veen ( N. Brabant ), alwaar zij geboren werd als dochter van Jan Arie van Andel en Wilhelmina Verbeek. Jannie werd geboren op maandag 2 mei 1938 en zij overleed op zondag 11 januari 2015. Joop was bij zijn overlijden gehuwd met Johanna Groot.

In januari 1971 hebben Joop en Jannie het elektrotechnisch installatie bureau van M. Buitenhuis aan de Laanstraat 8 overgenomen inclusief het personeel. Jannie werd het winkeltje en kantoor "toegewezen". Zij wist bij wijze van spreken amper het verschil tussen een stekker en een stopcontact maar was een snelle leerling.

Al gauw werd het aan de Laanstraat te klein en werd Eemnesserweg 57, waar zij woonden, verbouwd. Een magazijn werd gebouwd, woonhuis werd winkel en de woning aangepast en uitgebreid. In november 1971 was de officiële opening. In de winkel werd naast allerlei Electra materialen ook exclusieve verlichting en huishoudelijke apparaten verkocht maar ook een kapotte stofzuiger of strijkbout enz. kon gerepareerd worden. In het begin werd er ook witgoed (wasmachines, koelkasten etc.) verkocht. Jannie zwaaide hier de scepter en Joop richtte zich op het installatiegedeelte.

Het elektrotechnisch installatie bureau breidde meer en meer uit. Eerst alleen het "gewone" elektrawerk, op een gegeven moment deden ze ook loodgieterswerk. Maar ook meer en meer specialistisch werk. Er kwam een afdeling panelen- en kasten bouw, een eigen tekenafdeling, industriële automatisering en een afdeling telematica bij. Particulieren en bedrijven maakten graag en vaak gebruik van de kennis van Joop en zijn monteurs. Vaste zakelijke klanten waren o.a. Drukkerij Bakker Baarn, Gemeente Baarn, Brandweer Baarn, Bosch & Keuning, de Ruyter muisjes, Philips, Polygram, Nijhof, NOS/NOB enz.

In december 1987 schonk het bedrijf van der Heiden Electra, in verband met het 55 jarig jubileum, de verlichting om de Pauluskerk aan te lichten. Burgemeester Miedema verrichtte toen de "opening".

In de komkommertijd (recessie in de jaren 80) pakte Joop alles aan om het bedrijf staande te houden en hebben ze door heel het land rolluiken geplaatst voor een opdrachtgever. Ook zijn er diverse winkels van Quelle elektrotechnisch ingericht.

In 1992 verhuisde het bedrijf naar de nieuwbouw op de drie eiken waar samen met Guus Majoor een nieuw pand was neergezet. De winkel was inmiddels al eerder overgedragen aan de familie Uding.

In 1995 hebben Joop en Jannie het bedrijf overgedaan aan Ronald Kranenburg en ging het TempoTeq heten. In 1997 ging dat bedrijf failliet. Op de foto links, van links naar rechts: Arie Loren de Jong, Theus Hornsveld, Willem van Es, Dirk van Houttum, Ruud Bos, Joop van der Heiden, Ko Engelsman en Jannie van der Heiden. Met dank voor het verhaal aan Wilma Bos-v.d. Heiden. De winnaar deze week is Dhr. A. Koorn uit Baarn