vrijdag 6 november 2020

 Hotel-restaurant Groot-Kievitsdal is dicht en staat te koop op 17-08-1978.

Groot Kievitsdal is gebouwd in de zomer van 1923 als theehuis/lunchroom. Het ontwerp is van het architecten duo, de heren van Wamelen en Slot. De opening van Groot Kievitsdal was in augustus 1923. Het restaurant Groot Kievitsdal had grote overdekte terrassen en vaak speelde er een strijkorkestje om de gasten te vermaken.

Hotel-restaurant Groot-Kievitsdal - jarenlang een bekend rustpunt voor deelnemers aan touringcar-reizen en een uitstekende gelegenheid voor ver­gaderingen, partijen, recepties en feestelijke bijeenkomsten, met een prima restaurant en bar, een grote zaal, een midgetgolf-terrein en twee hectare bos - is gesloten en staat te koop (17-08-1978). De vraagprijs is f 1.675.000,-, met inbegrip van de inventaris. De heer H. J. W. van der Kloet die de zaak 28 jaar heeft gerund had zich uit Groot-Kievitsdal teruggetrokken. Met de komst van een nieuwe exploitant, de heer Frank Boers, was ook de huur drastisch omhoog gegaan en wel in die mate, dat er voor hem geen boterham meer, in te verdienen was. Vooral die winter gingen de zaken zo slecht, dat het hotelgedeelte gesloten moest worden; ook de bar en het restaurant gingen dicht omdat de inkomsten niet opwogen tegen de uitgaven. Moeilijk­heden met de eigenaars - de Erven Insinger - en met de heer v.d. Kloet (aan wie de inventaris nog toe behoor­de) volgden. Er werd zelfs geprocedeerd tot de eigenaars het gebouw met de 2 hectare grond te koop aanboden. De heer F. Boers werd koper en trof met de heer v.d. Kloet een regeling inzake de inventaris.


Nog maar nauwelijks een maand eige­naar besloot de heer Boers de zaak ook voor passanten te sluiten en Groot Kie­vitsdal via een makelaar (die er o.m. mee geadverteerd heeft in een landelijk dagblad) te koop aan te bieden. De grote vraag is of Groot-Kievitsdal als hotel-restaurant nog toekomst heeft. De koper zal er tonnen in moeten investeren om de zaak weer rendabel te maken. De kans is dan ook groot, dat een landelijke instelling zijn ogen op dit zo gunstig gelegen pand en het twee hectare grote recreatieterrein laat vallen en Baarn - na Astoria Chalet, hotel Zeiler, Uytenbosch en De Hooge Vuursche - opnieuw een landelijk gerenommeerd horecabedrijf zal verliezen.

Het restaurant kwam in 1978 in handen van familie Gelevert. De hotelkamers verdwenen, de zaal werd afgebroken en er werd een nieuwe vleugel aangebouwd waar een nieuwe zaal en 12 bowlingbanen in gelegen waren. Ook kwam er een nieuwe keuken en werd er een barbecue hoek gebouwd. Sindsdien was de oude glorie van Groot Kievitsdal weer helemaal terug. In februari 1998 is het restaurant afgebrand, dit was een groot verlies voor iedereen die Groot Kievitsdal van dichtbij kende. Gelukkig is het vertrouwde restaurant weer opgebouwd en waar mogelijk nog verbeterd. Landgoed Groot Kievitsdal is nog steeds eigendom van de familie Gelevert, waar alweer de derde generatie werkt. De naam Kievitsdal is afkomstig van een klein meertje dat gelegen heeft bij de oprijlaan van de Hilversumse golfclub. Dat meertje en ook een boerenhofstede dat er gestaan heeft heette “het Kievitsdel”. Het landgoed waar het op ligt word Kievitsdal genoemd, en vandaar Klein en Groot Kievitsdal. De boerenhofstede is er niet meer, van het meertje is alleen nog een modderpoel over.