dinsdag 27 april 2021

Tasmaanse whisky met Baarnse roots

 door Eric van der Ent


Trouwfoto van Cornelis (Kees)
Overeem en Jantine Meyer
(Coll. John Kappers)
Whisky, we kennen dit 'levenswater' uit Schotland en Ierland natuurlijk allemaal, maar wist u dat er ook een whisky bestaat met Baarnse roots? 

Na de Tweede Wereldoorlog verlieten veel Nederlanders het land om hun geluk elders te beproeven. In de periode 1947-1963 emigreerden maar liefst 410.000 Nederlanders. De meeste gingen naar Canada (147.000), Australië (119.000) en de Verenigde Staten (76.000). Ongeveer 3,5% van de Nederlandse bevolking vertrok vanwege somber toekomsperspectief, tekort aan woningen en de dreiging van een derde wereldoorlog.

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw besloten ook Baarnaar Cornelis (Kees) Overeem (1923-1994) en Jantine Meijer (1922-1995) zoals zoveel Nederlanders in die tijd, de sprong naar het grote onbekende te wagen. Tasmanië was het doel. Voordat ze vertrokken woonden ze nog even in bij de ouders van Kees, Arie Overeem en Teuntje Overeem-Nagel, aan de Nachtegaallaan 1 in Baarn.

De eerste drie kinderen van Kees en Jantine, Ada, Ike en Annelies werden in Nederland geboren. Eénmaal in Tasmanië werden nog vijf kinderen geboren: Jaap, Willem, Kees, Wendy en Rosemary Carolyn. In totaal dus maar liefst acht kinderen.


Cornelis (Casey) Overeem
Grondlegger van Overeem Whisky
(Bron: overeemwhisky.com)
Zoon Kees, doopnaam Cornelis, geboren in 1956, ging zich in Tasmanië Casey noemen, ongetwijfeld een verbastering van Keessie. Een prachtige vondst. 

Casey Overeem, richtte in 2007 Overeem Distillery op. Dat was toen de vierde distilleerderij in Tasmanië. In Noorwegen had hij in de jaren tachtig al distilleerervaring opgedaan en dat had zijn passie alleen maar groter gemaakt. Na jaren van onderzoek en experimenten begon zijn ambitieuze zoektocht om een ​​whisky te creëren die 'trots naast de beste whisky's ter wereld zou staan'. Hij werd een nauwgezette en nauwkeurige vakman met een scherp oog voor detail, Casey oefende geduld in alle aspecten van de distilleerderij. Van lange fermentatietijden tot langdurige en zachte rijping, Casey's toewijding aan kwaliteit zorgde volgens kenners voor een prachtig produkt: Overeem Whisky. 
(Bron: overeemwhisky.com)

Na de lancering van de eerste releases van Overeem Single Malt Whisky in 2012 samen met zijn dochter Jane als marketing- en verkoopmanager, won het merk snel aan populariteit in het hele land en kreeg het wereldwijde lof. In Tasmanië vormde zich een loyale aanhang die ervoor zorgde dat nieuwe jaargangen regelmatig binnen enkele minuten uitverkocht waren. 

Jane Overeem en Mark Sawford zetten de traditie voort
(Bron: overeemwhisky.com)

Casey noemt zich tegenwoordig "semi-gepensioneerd". Hij doet het rustiger aan, maar loslaten kan hij het nog steeds niet. De passie is te groot. Tegenwoordig zetten dochter Jane Overeem en haar man Mark Sawford het bedrijf voort, op dezelfde manier als Casey het oorspronkelijk deed. Ze blijven het merk 'Overeem Whisky' nationaal en internationaal promoten, maar blijven daarbij trouw aan Casey's oorspronkelijke ambitie.

Baarnaar Kees Overeem en Jantine Meijer leven inmiddels niet meer. Zij overleden in respectievelijk 1994 en 1995 en zijn begraven in Kingston, Tasmanië op Hobart Regional Cemetary. Maar de Baarnse naam Overeem leeft ook in Tasmanië voort, door de afstammelingen van Kees en Jantine, maar zeker ook door het merk Overeem Whisky, wat mij betreft toch een beetje een "Baarnse Whisky"...

De vraag is nu of ik Overeem Whisky een keer kan proeven. Ik heb nog niet kunnen ontdekken waar deze whisky in Nederland te verkrijgen is, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of deze echt zo lekker is als kenners beweren. Als iemand weet waar de whisky in Nederland te verkrijgen is, dan hou ik me aanbevolen!

Dank aan Marga Veldkamp-Soen en John Kappers voor de inspiratie voor dit verhaal.

Eric van der EntVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Groenegraf.nl.