donderdag 3 maart 2016

Paul Siegfried Cohen en Gerda Cohen–Bergmann, Nassaulaan 23

Gerda Bergmann
Paul Siegfried werd geboren op 1 januari 1912 in Altona bij Hamburg. Hij trouwde met Gerda Bergmann, die op 17 november 1915 was geboren in Birkenheim.
Op 29 oktober 1940 werd het gezin Cohen ingeschreven in Baarn met de aantekening Nederlands-Israëlitische godsdienst. Paul was administrateur. Zij verhuisden drie keer in Baarn naar een ander adres. Het is niet bekend of zij verraden zijn of dat de Duitsers hen via het bevolkingsregister op het spoor kwamen. Na hun arrestatie kwamen hij en zijn echtgenote op 3 oktober 1942 aan in Westerbork.

Vanuit Westerbork vertrokken Gerda en haar man Paul Siegfried op 16 februari 1943 naar Auschwitz. Volgens het archief van het Digitaal Joods Monument overleed Gerda daar op 19 februari 1943. Dat was vrijwel direct na aankomst vanuit Westerbork. Gegevens over Gerda zijn ook terug te vinden in de Sterbebücher van Auschwitz. Daar wordt vermeld dat ze zou zijn overleden op 4 maart 1943. Dat zou een week later zijn.
Bij nader onderzoek wordt de datum 19 februari 1943 ons door Kamp Wester-bork geadviseerd als officiële overlijdensdatum. Paul Siegfried werd geselecteerd voor werk in Auschwitz en heeft bij wet de overlijdensdatum 30 april 1943 gekregen. Het Sterbebuch geeft geen informatie over hem.

Deze informatie is afkomstig uit het gedenkboekje bij de onthulling van het Joods Monument op 27 januari 2016 te Baarn.

Tekst: Wim Velthuizen, namens het Comité Joods Monument Baarn
Meer informatie vindt u op www.joodsmonumentbaarn.nl

Klik hier om terug te gaan naar de lijst met namen