zaterdag 12 maart 2016

Wie, Wat, Waar? Baarnsch Neutraal Gemengd Zangkoor


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groengraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.
Dit is het Baarnsch Neutraal Gemengd Zangkoor. Ik had er nog nooit van gehoord. Volgens het op de foto afgebeelde vaandel is het koor in juni 1925 opgericht. Vooraan zittend, vijfde van links is Hendrikus Versteeg (1897-1974), Hendrikus was schoenmaker en woonde aan de Heuveloordstraat. Alle overige personen zijn ons onbekend.
We willen heel graag meer weten over dit koor. Wie kan ons meer informatie verstrekken? Waar repeteerde het koor? Tot wanneer heeft het bestaan? Wie waren de dirigenten? Alle informatie is welkom.

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!

Update 13-3-2016 Een reactie van Myriam Everard:

Beste Speurneus,

Ik ben een buitenstaander, weet dus zo goed als niets van de Baarnse geschiedenis of van het Baarnsch Neutraal Gemengd Zangkoor, maar de foto suggereert dat de dirigent van het koor een dirigente was: de vrouw die middenvoor zit en die ook ouder is dan de anderen op de foto.
Zoeken via Delpher geeft maar weinig hits, maar daaruit blijkt wel dat het Zangkoor inderdaad een dirigente had, mevrouw E. Bethe-van Eijken, die in 1938 overleed en toen ‘ongeveer 12 jaren’ dirigente van het Zangkoor was. Zie bijgaand krantenbericht uit De Gooi- en Eemlander van 14 mei 1938.
Hopelijk wordt er binnenkort een aflevering aan mevrouw Bethe gewijd!

Met vriendelijke groet,

Myriam Everard

Red.: Grote kans dat Myriam helemaal gelijk heeft. Mevr. Bethe-van Eijken overleed in 1938 en stopte een jaar daarvoor met het dirigeren van dit koor. Ze was 12 jaar lang dirigente, dus dat betekent dat ze dit koor tussen 1925 en 1937 dirigeerde. Zeer waarschijnlijk is zij dus de dame midden voor, zittend op deze foto.
Mevr. Bethe-van Eijken is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de wijkamplaan in Baarn. Meer informatie vindt u hier.RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaar

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten