donderdag 17 maart 2016

Zeilmakers Stoffenwinkel Laanstraat 81


Zeilmaker Laanstraat 81
In 1960 namen de heer en mevrouw Zeilmaker de zaak over van de familie Postema die daarvoor bijna 40 jaar in het pand Laanstraat 81 had gedreven op kleermakersgebied.
Goed beseffend, dat wat een doe-het-zelfzaak voor de man betekent, een stoffenwinkel als het ware de hobby¬zaak voor de vrouw vormt, werd de nadruk door de nieuwe eigenaren meer naar de stoffen verlegd en wisten zij deze intieme zaak tot een modecentrum voor Baarn en de naaste omgeving op te werken.
Wie er zijn moet of toevallig langsloopt kan het steeds uit eigen aanschouwing ervaren. De zaak heeft een fantastische "loop", zoals dat heet en dagelijks staan er zo'n 200 tot 250 dames voor de toonbanken, met grote pieken daarboven op topdagen en in het hoogseizoen. Zonder overdrijving kan dan ook gesteld worden, dat de winkel van de familie Zeilmaker zo hard gegroeid is, dat men aan alle kanten uit de voegen barst. Toen de kans geboden werd het pand van buurman Geleijns te kopen (1969), omdat deze gezien zijn leeftijd ging stoppen, behoefden zij daarover niet na te denken. 
 
Hoewel het houten gebouw natuurlijk automatisch sloop betekende en er een totaal nieuw gedeelte aan de bestaande winkel zal moeten worden aangebouwd. Daarmee kan Zeilmaker, dat de ruimte, waarin hij de talrijke dames kan ontvangen, aanzienlijk vergroot wordt en hij 2 1/2 maal de huidige vloeroppervlakte ter beschikking krijgt. De indeling gaat dan gelijk naar het systeem van meer zelfkeuze over, hoewel er zorgvuldig voor gewaakt zal worden, dat de bediening  de zelfde persoonlijke sfeer houdt, die dit modecentrum nu zo'n grote faam gegeven heeft.
Want dat heeft men goed kunnen ervaren; de recommandatie, die de dames op de respectievelijke onderlinge koffieuurtjes gaven, heeft de klantenkring belangrijk doen uitbreiden. Daarom in de nieuwe zaak straks geen zelfbediening, wel wat "neuzen", terwijl men op de beurt moet wachten. 
Trouwens de heer en mevrouw Zeilmaker doen het beide veel te graag, die persoonlijke service aan al hun klanten. En daarbij is iedere klant even welkom, of hij nu veel en dure stoffen komt kopen of een kleinigheidje aan fournituren. Want dat Zeilmaker naastast de enorm uitgebreide sortering stoffen in iedere prijsklasse - van de kleine prijsjes tot iedere gewenste stof uit de collectie van bijvoorbeeld Mettler (Zwitserland) of Riedinger ( Duitsland) ook bijzonder goed gesorteerd is in al die andere artikelen, die nu eenmaal nodig zijn, wil men van een lap stof een leuke japon, blouse, rok of pakje maken, dat is de dames inmiddels ook wel bekend. 
Waar vindt U in Baarn zo'n voorraad knopen, ceinturen, shawls en niet te vergeten de collectie galons, met kant, garneerband en dergelijke, waarvan -U op verzoek desnoods wel een duizend verschillende wikkels getoond kunnen worden. In eigen atelier worden stofknopen, stofceinturen, knoopsgaten en dergelijke gemaakt. Terwijl we nog zoveel vergeten op te noemen uit de winkel als ritssluitingen, garens enz.
Funktionele indeling
Eind augustus hoopt Zeilmaker de deuren van het nieuwe pand, dat na de samenvoeging ontstaan zal, te kunnen openen. En zal dan direkt met een keur aan winterstoffen uit de allernieuwste wintercollecties starten. 
Het bekende bedrijf van v.d. Breul en Stroo zal ook deze winkelmetamorfose voor zijn rekening nemen, ditmaal naar een ontwerp van architectenbureau Bos uit de Amalialaan. 
In de dan 65 vierkante meter grote winkel zullen de stoffen langs de wanden een overzichtelijk plaatsje vinden, de fournituren komen dan hoofdzakelijk geconcentreerd in een middenshop, de zo populair geworden eigentijdse winkel in de winkel. Daarnaast krijgt men de kans de patronenvoorraad belangrijk uit te breiden, wat in een aparte hoek in een gezellige patronenbar zal gaan gebeuren. Nieuw wordt ook een couponhoek, waarin de dames ,vrij kunnen "rommelen".
Tijdelijk naar "Apollo" Tijdens de verbouwing zal het mode. centrum van Zeilmaker tijdelijk in het
paar winkels verderop gelegen leegstaande pand Laanstraat  85, van de vroegere parfumerie "Apollo" gevestigd zijn. Nu is eerst tot half juni een grote verbouwingsuitverkoop aan de gang, waarin diverse koopjes te halen zijn, die de dames drie jurkjes voor de prijs van één kunnen bezorgen. En daarna in de nieuwe zaak zullen alle klanten met dank vaststellen, dat de heer Zeilmaker en zijn even enthousiaste vrouw één ding onveranderd laten: de persoonlijke behandeling, die iedere klant zo gaarne ontvangt. Met bijvoorbeeld de adviezen voor de te kiezen stof. Er is een toenemende drang naar zelf maken te constateren. Welnu, van eind augustus af hoopt Zeilmaker alle dames in zijn nieuwe winkel de ruimte te kunnen geven. 
Zeilmaker 1971 50 jarig bestaan
60 jaar Fa. Zeilmaker in 1981
 
60 jaar Fa. Zeilmaker in 1981

Braderie in 1983

 Met dank aan de familie Zeilmaker voor de info.
         
Leen Bakker

Geplaatst door L.J.A.Bakker 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten