maandag 21 maart 2016

Adresboeken digitaliseren

door Eric van der Ent


Als u een regelmatig bezoeker van onze site bent, dan kent u waarschijnlijk onze database met gedigitaliseerde oude adresboeken van Baarn en Soest. We hebben al een twintigtal adresboeken uit de periode 1888 tot 1968 online staan. Deze zijn doorzoekbaar middels een zoekmachine. Wilt u dus weten waar uw voorouders in Baarn gewoond hebben, of wat het adres van dat vroegere winkeltje ook al weer was? Raadpleeg dan die database. Klik hier.

U kunt zich voorstellen dat het digitaliseren van die adresboeken een enorm karwei is. Zonder de hulp van vrijwilligers hadden we dat ook nooit voor elkaar gekregen. Deze adresboeken zijn door een relatief kleine groep vrijwilligers gedigitaliseerd. Dat betekent dat elke vrijwilliger heel veel gegevens moest verwerken.

Inmiddels hebben we nog meer oude adresboeken verzameld en ook die willen we gedigitaliseerd op onze site plaatsen. We gaan het echter anders aanpakken dan vroeger. We bieden het werk niet maar aan een paar vrijwilligers aan, maar bieden iedereen die onze website bezoekt aan om te helpen, anoniem en vanuit de luie stoel. Om te beginnen met het adresboek "Woninggids Baarn en omstreken" uit 1902 en het "Adresboek Baarn" uit 1961.

Als u op de link "Samenwerken" klikt kunt u zien en uitproberen hoe dat werkt. Het is niet moeilijk.
U krijgt een willekeurige pagina uit één van deze twee adresboeken te zien. Aan u wordt gevraagd om de gegevens op die pagina over te nemen in de daaronder geplaatste invul-tabel. Klik daarna op verzenden en klaar is Kees. Een dergelijk project hebben we ook met grafmonumenten digitaliseren. Misschien heeft u dat al eens geprobeerd. Zo digitaliseren we ook de gegevens van grafmonumenten op verschillende begraafplaatsen in de regio.

Het is allemaal heel erg eenvoudig. Vindt u het leuk werk? Dan gaat u gewoon verder met de volgende pagina. Vindt u het niets aan, dan stopt u gewoon. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Dit mag volledig anoniem. Vele handen maken licht werk. Met uw hulp kunnen we onze site nog sneller uitbreiden.

Alvast bedankt!

Klik hier om te helpen

Eric van der EntVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten