Vader Meijer van der Heijm met dochter Serah. |
De onderstaande foto’s zijn afgestaan door Clementine Lens, het toenmalige kindermeisje, aan het gemeentearchief van Rotterdam. Die stad werd op 13 mei 1940 door de Duitsers hevig gebombardeerd om Nederland te dwingen tot overgave. Het gezin van der Heijm zocht buiten het platgebombardeerde Rotterdam een andere woonplaats en kwam daardoor in Baarn terecht.
Op 1 april 1941 werd het gezin in het Baarnse bevolkingsregister ingeschreven; kerkgenootschap Nederlands-Israëlitisch. Vader Meijer had een eigen goedlopend bedrijf in radio- en elektrische artikelen. Daarnaast bemiddelde vader Meijer onder andere bij het verkrijgen van reis- en verhuisvergunningen, zoals hieronder blijkt uit het Joodsch Weekblad van 1 mei 1942.
Moeder Wilhelmina van der Heijm–Sanders met Jacob en Serah Elisabeth |
Het gezin was in goeden doen. ‘s Zomers verbleven zij wel twee maanden in Scheveningen. Deze advertentie stond in het Joods Weekblad van 12 december 1941.
Jacob van der Heijm was 12 jaar oud toen hij in 1943 in Polen werd omgebracht |
De Commissaris van Politie te Baarn verzocht opsporing van Meijer van der Heijm, zijn vrouw Wilhelmina van der Heijm-Sanders en hun kinderen Jacob van der Heijm en Serah Elizabeth. Zij bezaten de Nederlandse nationaliteit, waren woonachtig in Baarn en zij werden er van verdacht van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning te hebben.
Met deze omschrijving werd in de regel aangeduid dat de betreffende mensen vermoedelijk waren ondergedoken. Het bevolkingsregister van Baarn vermeldt dat zij op 7 april 1943 niet meer in de gemeente aanwezig waren en ambtshalve werden uitgeschreven met daarbij de opmerking “Vertrokken Onbekend Waarheen”.
Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal. Het JOKOS Dossier is opgebouwd rondom claims die na de oorlog bij de Bondsrepubliek Duitsland werden ingediend voor tijdens de oorlog geroofde inboedels en waardepapieren.
Serah Elisabeth van der Heijm was slechts 10 jaar toen zij in 1943 in Polen werd omgebracht |
“Stambomen van Nederlandse Joodse Families” schrijft dat moeder Wilhelmina en de beide kinderen vermoord werden op 1 september 1943 in Auschwitz-Birkenau; vader Meijer een maand later op 1 november 1943.
De beruchte toegangspoort van Auschwitz-Birkenau |
Birkenau was een Vernichtungslager bij de Poolse plaats Auschwitz, waar gevangenen meestal direct na aankomst werden vergast. In tegenstelling tot gevangenen in werkkampen werden zij niet opgenomen in de Sterbebücher van Auschwitz.
Deze informatie is afkomstig uit het gedenkboekje bij de onthulling van het Joods Monument op 27 januari 2016 te Baarn.
Tekst: Wim Velthuizen, namens het Comité Joods Monument Baarn
Meer informatie vindt u op www.joodsmonumentbaarn.nl
Klik hier om terug te gaan naar de lijst met namen