woensdag 1 oktober 2014

Lezingen van Groenegraf.nl

School- en Werktuinen Baarn, rond 1925
Afgelopen vrijdag heeft Stichting Groenegraf.nl een lezing verzorgd voor Stichting Natuur en Milieucentrum in 'De Groene Inval' aan de Geerenweg in Baarn. De vrijwilligers van 'De Groene Inval' werden die avond flink verwend met een gezellige avond, inclusief barbecue. Voorafgaand aan de barbecue hebben Leen Bakker en Eric van der Ent een lezing verzorgd over oud Baarn. Thema was (heel toepasselijk) de geschiedenis van School- en Werktuinen, die al vanaf 1924 (en niet 1824 zoals abusievelijk in de krant vermeld staat) in Baarn bestaat.

Aanvankelijk was School- en Werktuinen te vinden aan de Kerkstraat, achter het Zusterhuis, naast de Nicolaaskerk. Een van de initiatiefneemsters was mevr. Poelman. Dhr. Carel Werner, destijds tuinman in het Cantonspark werd directeur. Tijdens de lezing werd verteld over het ontstaan van School- en Werktuinen en de 'gewone' volkstuintjes, die al veel langer bestonden.

De voedselschaarste in de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep in 1918 zorgde ervoor dat het gezond eten van vers etenswaar door de overheid extra gestimuleerd werd. Vanaf die tijd werden rond de steden vele volkstuincomplexen gecreëerd en ook de jeugd werd onderwezen in het tuinieren, waarbij volop geprobeerd werd ook de jeugd het belang van natuur en gezondheid duidelijk te maken. Na de Tweede Wereldoorlog nam de welvaart in rap tempo toe en werden de volkstuintjes meer en meer gebruikt als siertuinen.

Het kweken van bloemen en planten nam toe en de moestuin werd minder belangrijk. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal volkstuintjes afgenomen. Maar liefst 150 hectare volkstuintjes is in die jaren verdwenen. Baarn heeft echter nog steeds haar volkstuinen en ook de schooljeugd krijg nog onderwijs in 'De Groene Inval'.


Het was een heel gezellige avond vol met leuke herinneringen bij prachtige oude foto's. Daarna een heerlijke barbecue en een lekker drankje. Top avond!

Aanstaande zaterdag is Stichting Groenegraf.nl weer uitgenodigd voor een lezing. Nu voor Stichting De Zonnebloem. Deze dag is georganiseerd i.s.m. de Riki Stichting in het kader van 'week tegen de eenzaamheid'. De Baarnse Zonnebloemgasten worden op een getrakteerd op een gezellige dag, vol met activiteiten en dus ook een lezing van Stichting Groenegraf.nl over oud Baarn. Deze lezing zal verzorgd worden door Leen Bakker en Eric van der Ent.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten