donderdag 4 februari 2021

Amalia Hotel Baarn

 

Een foto van Adriaan Boer. Het is het be­kende kruispunt bij hotel "de la Promenade". Doch toentertijd heette dit hotel nog het “Amalia Hotel".





U ziet het ook weer op dit plaatje: Baarn zat toen ook in het centrum van het dorp nog dik in het groen. In de Nieuwstraat (links) twee rijen bomen en ook het hotel "Amalia" is rondom door bomen omgeven.


Rechts een inkijkje in de Laandwarsstraat (de Jeneversteeg). Op de rechterhoek van de Laandwarsstraat, nu de Gooise Bloembinderij,  was in die tijd nóg een café gevestigd met een terrasje ervoor. Er boven staat de naam van de eigenaar: E. J. Ren ... door de ervoor staande boom kunnen we de naam niet verder lezen. Maar een rasechte Baarnse uit de Leestraat hielp ons uit de brand: ,,Die man heette Renson, hij kwam als kapper in Baarn, kon het door de con­currentie niet volhouden en begon toen het café in dat pand. In het jaar 1921 werd op deze plaats het huidige pand van Brölman's groente- en fruithandel gebouwd. Natuurlijk ontbreekt op dit punt de ouder­wetse gaslantaarn niet.


De dame met paraplu rechts op de foto is "vrouw" van Schaffelaar, die in die tijd de "kookster" van Baarn werd genoemd; zij kookte namelijk voor vele Baarn­se pensions warme maaltijden, welke dan door haar "jongens" moesten worden weggebracht. Deze "jongens" zijn de bekende Baarnaars Jan, Hendrik en Cornelis van Schaffelaar.

De onderste foto is genomen voor 1951. Want sinds de afgifte van het landelijk kenteken in 1951 bestaat het kenteken uit cijfer- lettercombinatie in/van 3 gedeeltes.

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK BAARN