vrijdag 19 februari 2021

Antwoord zoekplaatje

 

"Ja, waar zou dat nu zijn in Baarn?"

Menigeen zal zich deze vraag stellen bij het bekijken van bovenstaande foto. Het is een oude ansichtkaart, die het poststempel draagt van 24 juli 1905. Links ziet u een bos en rechts een stuk weiland, aan de achterzijde afgepaald. Als u goed kijkt, ziet u, dat de weg omhoog loopt.

Wij zullen u niet langer in het onzekere laten: Het antwoordt van vorige week is  “De Molenweg”.

Links ziet u een stukje· van het Maarschalksbos ( het bosje van IJsendijk) en rechts - dat heeft u in de war ge­bracht - stonden er toen nog geen huizen op de Molenweg. Wel een hele rij grillig door elkaar staande sparren.

Het is lang geleden, dat be­sloten werd deze bomen te rooien, daar is toen nog een heel gedoe over geweest in de gemeen­teraad en met ingezonden stukken in de krant. De oude foto is genomen ongeveer ter hoogte, van de Steynlaan en beneden ziet u de Eemnesserweg. Alweer een idyllisch plaatje met paard en rijtuig en koetsier met hoge hoed op. De Molenweg was indertijd niet meer dan een zandpad, dat zich vanaf de Eemnesserweg om­hoog slingerde, bovenaan rechtuit liep tussen het hakhout, waar zich thans het Zendingscen­trum bevindt en verder doorliep over het ter­rein van villa “Intimis" aan de Ferd. Huyck­laan en zo terecht kwam op de Jac. van Lennep­laan.

Zoals bij meerdere foto's van oud Baarn, sloe­g ik er ook ditmaal "Pluim" op na. En het eigenaardige is, dat daarin slechts gesproken wordt van vier. Baarnse molens, die verdwenen zijn: namelijk de Drakenburger molen, de mo­len aan de Vuursche, de Eemse molen en de Zandvoortse molen. Maar met geen, enkel woord wordt gerept over een molen op het Hoogt.

Hoe het ook zij: ook heden ten dage is de Molenweg altijd nog een van de fraaiste lanen van Baarn. De foto hieronder laat de huidige situatie zien.