donderdag 19 november 2015

Koppens Servies Verhuur in Baarn


De Heraut in Utrecht
In 1903 begon overgrootvader Piet van Baaren een klein winkeltje in grafkransen en Minervabeelden: de bekende Griekse godinnenborstbeelden. Dit deed hij vanuit een grachtenpand in Utrecht aan de Oude Gracht. Deze stad had natuurlijk ook een stadsomroeper en zo was de bedrijfsnaam voor die tijd al snel geboren: "de Heraut"

Grootvader Gerard van Baaren zette dit na de oorlog voort en breidde het uit door tribunes te verhuren en congressen te gaan verzorgen. Het was in de tijd van de grote landdagen van groeperingen, kerken, radioverenigingen enz., waar deze zaken veel gevraagd waren. Van dichtbij kenden we toen de patiƫntendagen van Zonnegloren en het Harderwijks Sanatorium, inmiddels vaste klanten.
Ondertussen groeide vader Peter van Baaren op tussen de tribunes aan de Utrechtse Oude Gracht en zette in de jaren 60 het bedrijf voort. "De Heraut "werd uitgebreid met stoelen en tafels voor examens.

Zo leverden ze elk jaar deze attributen voor een examen van 8500 mensen in een keer!
In 1972 werd in Baarn het bedrijf van "Koppens Servies Verhuur" gekocht om de grote vraag naar serviesgoed het hoofd te kunnen bieden en het gezin van Baaren verhuisde mee naar de Dalweg te Baarn, waarna vervolgens in de Leestraat een groter zakenpand aangetrokken werd voor een meer overzichtelijke opslag.

Vanaf die tijd werd "de Heraut" omgedoopt tot "Verhuurbedrijf Herko", waarbij "Her" komt van "de Heraut" en "Ko" van het overgenomen bedrijf "Koppens Servies Verhuur" uit Baarn.
In de jaren tachtig werd het steeds meer een echt familiebedrijf en werd ook de "1e Zeister Verhuur Inrichting" overgenomen, waarbij een pand aan de Hortensialaan te Zeist betrokken werd voor extra opslag van groot materiaal.

Het bedrijf bleef maar groeien en ieder gezinslid droeg een steentje bij. Toen eind jaren tachtig ook "Pieters Partytenten" werd overgenomen, was meer opslagfaciliteit voor groot materiaal heel hard nodig: de Leestraat werd dus verruild voor de Zandvoortweg in Baarn.
Daar beschikte men over voldoende ruimte en over uitwaaierende mogelijkheden om klanten tot in de verre omtrek van dienst te kunnen zijn.

Sinds 1993 is het bedrijf ook nog gespecialiseerd in het leveren van complete tenten, waarvan de grootste afmetingen heeft van 12x20 meter, voorzien van vloeren, verlichting, serviesgoed, enz. Inmiddels is door de groeiende vraag ook dit segment gedurende de laatste jaren spectaculair uitgebreid - in eerste instantie op initiatief van de jongste van Baaren van het bedrijf: Gert-Jan. In samenwerking met Kibaek Partytenten in Denemarken kan bijna elk formaat en/of menige vorm tent naar wens geleverd worden. Door de strenger wordende milieu-eisen ging de familie van Baaren ondertussen weer op zoek naar een nieuw en modern bedrijfspand, waar men de expansieve bedrijfsactiviteiten volgens de toen geldende regels kon voortzetten.


Zo werd in 1996 de toenmalige hoofdvestiging aan de Batenburgweg betrokken: tot dan toe de grootste bedrijfsruimte en deze werd in 1998 zelfs nog groter door het erbij trekken van de ruimte van de buurman. Vanaf deze prima locatie kon het verhuurbedrijf het grote assortiment goed presenteren en opslaan. Een andere firma met de naam "Verhuurbedrijf Bus" uit Laren was inmiddels met "Herko" gefuseerd, zodat we sindsdien voor 't eerst spreken van "Verhuurbedrijf Herko & Bus".
In eerste instantie werd nog volop gebruik gemaakt van de dependances in Baarn en Laren, maar met de intrede van het internet was directe fysieke presentatie niet meer echt noodzakelijk, aangezien de artikelen net zo gemakkelijk virtueel getoond konden worden op een internetsite: www.herko-bus.nl was geboren, de dependances in Baarn en Laren werden niet lang daarna afgestoten.


         
Leen Bakker

 

Geplaatst door L.J.A.Bakker 

http://ljabakker.magix.net/website

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter