dinsdag 6 mei 2014

Oude Baarnse industriën (4)

Dit is deel vier in de serie 'Oude Baarnse Industrieën'. In het eerste deel kon u lezen dat we van dhr. E.A. Ledoux uit Leerdam een werkstuk kregen, gemaakt door de leerlingen van de zesde klas van de Nieuwe Baarnse School, na de oorlog. In deel 1 ook het voorwoord van dhr. J. van Dijk, hoofdonderwijzer vande N.B.S. In het tweede deel las u een verslag over Weverij De Cneudt aan de Eemnesserweg 97. In deel drie een verslag over Bosch en Keuning, destijds gevestigd Bremstraat 11 in Baarn. Nu, in deel vier: Medische Bandage.

Deze fabriek bestaat uit één kamer en er zijn twee kleine machines. Dit is geen fabriek, maar een huisindustrie. Er worden allerlei elastieke dingen gemaakt. Hiervan worden kousen, voetsteunen, voetcorsetjes, corsetten, enkelsteunen, kniesteunen, enz. gemaakt. De elastieken kousen en andere dingen worden met een lastexdraad en twee kantoenen draden geweven. De machine wordt voortbewogen met de hand. Er is nog een naaimachine, daar worden de naden mee dichtgemaakt. We kregen enkele dingen mee, om het tentoon te stellen voor de mensen "De Industrieën van Baarn" geheten. Mevrouw vertelde ons veel, ook vertelde zij, hoe de lastex kous ontstaan was.Een Zwitserse mevrouw had veel last van haar benen. Ze kon niet goed meer lopen. Ze zat na te denken of ze niet wat kon vinden voor haar benen en vond het ook. Er was vroeger een toverdoos, daarin was een lastexvingertje. Als je aan het puntje trok kreeg je het er niet af. En toen heeft die mevrouw zulke kousen gemaakt. Ze kwam dikwijls in Amsterdam bij mevrouw Cazant, die op een kamertje een machine had staan, maar deze maakte in het goed gaten. Ze zei tegen haar man: "Ik gooi die machine het raam uit in de gracht". Maar later heeft zij de machine verkocht. Toen is mevrouw in Baarn gaan wonen en heeft een fabriekje opgericht. Nu is het verhaal geeindigd. Wij kregen nog een kopje thee en een koekje en gingen met een hartelijk afscheid naar school.

M. Smits.

N.B.: Helaas is uit het stukje niet op te maken waar dit bedrijfje gevestigd was en wie de eigenaresse was. Heeft iemand enig idee?

UPDATE 9-5-2014, dhr. Ed Vermeulen uit Baarn tipte ons dat dit waarschijnlijk het bedrijf Fa. D. van Oort, W.H. Cazant, Kettingweg 27, tel: 2372 betreft. Bron: Adresboek Baarn 1948. Overigens zien wei in het adresboek 1967-1968 dat het bedrijf dan nog steeds bestaat een aan de Eemtraat 22 gevestigd is. Ze verkopen dan "Deveo" elastieken kousen.

In de volgende aflevering: Absorba

Met dank aan dhr. E.A. Ledoux, Leerdam

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten