donderdag 1 mei 2014

Kasteel Groeneveld en de Rijksbrandweer in 1943

Op wacht bij de ingang van Kasteel Groeneveld

In 1942 werd door de bezetter in Nederland de Rijksbrandweer opgericht. Deze als mobiele colonne voor 'bovenlokale brandweerhulp', zoals bijvoorbeeld bij bombardementen, bedoelde organisatie was gebaseerd op de 'Feuerschutzpolizeiregimenten' die al sinds 1940 in het grootduitse rijk opereerden voor de beveiliging van de eigen steden en industrie. In eerste instantie aangeduid als 'Rijksbrandweer', werd later de naam 'Staatsbrandweerpolitie' gebruikt.
De brandweer was onderverdeeld in de afdelingen 'Holland' en 'Brabant'. Om een goede spreiding te bereiken in Nederland, werden die afdelingen weer opgesplitst in compagnieën met als standplaatsen onder andere Den Haag, Deurne, Winterswijk en Baarn. Voor een korte tijd is er ook een compagnie in Weesp gevestigd. Waarschijnlijk een compagnie die vanuit Kasteel Groeneveld in Baarn naar het dichter bij Amsterdam gelegen Weesp was gestuurd voor het geval er iets in de hoofdstad zou gebeuren.


de 2e compagnie van de Rijksbrandweer


de oppasser
Hier ook weer controle toezicht van een duitse brandweer "oppasser"
V.l.n.r kapitein Pernot, de duitse oppasser. Luitenant Wetselaar. Commandant van een compagnie in Baarn.


samen met het schaap
allen in gelid voor inspectie

 


de blusvoertuigen voor de houten barakken


5 nederlandse brandweer oficieren.
in tuin kasteel Groeneveld.
3 onderluitenants, 1 luitenant,
 1 kapitein (Pernot)


 

 
 
 
  
 
 


 We weten inmiddels dat de colonne gevormd werd door de 2e compagnie van de Rijksbrandweer, die  sinds april 1943 gelegerd was in het kasteel Groeneveld in Baarn. De compagniescommandant was luitenant Wetselaar, wiens zoon de foto’s beschikbaar stelde. De voertuigen van de Rijksbrandweer waren en bleven eigendom van de Duitse Ordnungspolizei. Bij de oprichting van de Rijksbrandweer was vastgesteld dat het materieel in een soort huurkoop uit Duitsland werd verkregen. Vandaar ook het Duitse politie-embleem op de deur. 
 
Op zoek naar informatie

We zijn dus op zoek naar meer informatie over de hierboven geschreven periode. Wie kan ons meer vertellen? Wie heeft nog oude foto's, krantenartikelen of ander beeldmateriaal dat betrekking heeft op deze periode bij Kasteel Groeneveld.Wilt u ons ook informeren? Email: groenegraf.baarn@gmail.com.

Dank aan
Dank aan Theo Wetselaar voor de beelden.
 
Expositie Branden in Baarn

Vanaf 1 maart tot medio juni 2014 is er een expositie over de Branden van Baarn te zien, bij de Historische Kring Baerne, in de Hoofdstraat 1a te Baarn.

Openingstijden zijn van:
- woensdag 14.00 uur tot 16.00 uur,
- zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur.
- de toegang is gratis

De expositie is samengesteld door de Historische Kring
en de oud korpsleden van Brandweer Baarn genaamd "Grijs Vuur".Tijdens deze expositie zijn er de branden te zien van de afgelopen 180 jaar. ook zijn er diverse materialen en brandblusmiddelen te zien.

Natuurlijk is het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" te koop voor een klein prijsje (€ 8,00).
Of bestel het boek via: www.grijsvuur.nl


 


Leen Bakker
Geplaatst door L.J.A.Bakker
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten