Alweer bijna twee jaar geleden vroeg dhr. Gerco Schaap uit Baarn ons of we wat informatie hadden over kunststeenfabriek "ELLESHA" aan de Burgemeester Penstraat in Baarn. Gerco groeide daar eind jaren vijftig tot eind jaren zestig op en heeft daar de fabriek dus van dichtbij meegemaakt. Ik kende het bedrijf niet en deed daarom een oproep voor meer informatie in ons weblog. Naar aanleiding van die oproep kreeg ik wat informatie en kon wat uitgebreider schrijven over dit Baarnse bedrijf. Dit had weer tot gevolg dat ik enige tijd geleden dhr. E.A. Ledoux, zoon van één van de directeuren van Ellesha op bezoek kreeg. Hij kon uiteraard vertellen over het bedrijf en hij had wat mooie oude foto's en brochures. Bovendien ben ik deze week op bezoek geweest bij mevr. M. van der Poel-Hanssen in Soest, dochter van de laatste directeur van Ellsesha. Ook zij kon weer vertellen. Tijd dus voor een nieuw artikel over kunststeenfabriek "ELLESHA".
Na de brand op de voormalige kunstgranietfabriek Ocriet staat het bedrijf in Eembrugge weer volop in het nieuws. Maar wist u dat Baarn nog zo’n fabriek rijk was? We hebben het hier over kunststeenfabriek “ELLESHA”.
Een vrachtwagen van Ellesha |
Aan het eind van de oorlog zijn de gebr. Steinke niet meer betrokken bij de Ocrietfabriek. De oudste broer, Henri, was al dik in de zestig en trok zich vanwege zijn leeftijd terug. Ook Johan trok zich korte tijd later terug, maar in maart 1946 begon hij in Baarn weer een eigen bedrijf in de Hoofdstraat 37 in Baarn, waar nu supermarkt Coop is, op de hoek van de Burgemeester Penstraat 67. Hun woonhuis aan de Kerkstraat 40a had achter een doorgang naar het bedrijf. Mede-eigenaren werden Jacob Hanssen en buurman A.E. Ledoux, die op Kerkstraat 40b woonde. Ledoux staat in een adresboek van Baarn uit 1948 als granietwerker en in 1956 als Terrazzofabrikant geregistreerd. De naam die gekozen wordt, "ELLESHA", komt van de namen van de eigenaren LEdoux-Steinke-HAnssen. De naam werd uitgesproken als de L-S-H.
Een personeelsuitje van Ellesha |
In 1957 trok de heer Ledoux zich terug uit het bedrijf om een nieuw bedrijf in Ermelo op te starten. In 1965 ging de heer Steinke met pensioen. De dagelijkse leiding bleef dus in handen van de heer Hanssen. De zaken liepen goed, maar de concurrentie zat niet stil. De komst van stalen aanrechten en kunststoffen onderdelen aan het aanrecht deden het bedrijf de das om. De klant wilde het moderne en lichtere materiaal hebben. Kunststenen aanrechten raakten uit de mode en zo kwam er omstreeks 1975 een eind aan de activiteiten van “ELLESHA”
Een modelaanrecht van Ellesha, model staat Greet Hanssen, dochter van directeur Jacob Hanssen. |
Met dank aan dhr. E.A. Ledoux en mevr. M. van der Poel-Hanssen voor de informatie en het beeldmateriaal.
Hieronder kunt u nog een brochure bekijken van Ellesha.
Eric van der Ent |