zondag 11 mei 2014

Kunststeenfabriek ELLESHA


Alweer bijna twee jaar geleden vroeg dhr. Gerco Schaap uit Baarn ons of we wat informatie hadden over kunststeenfabriek "ELLESHA" aan de Burgemeester Penstraat in Baarn. Gerco groeide daar eind jaren vijftig tot eind jaren zestig op en heeft daar de fabriek dus van dichtbij meegemaakt. Ik kende het bedrijf niet en deed daarom een oproep voor meer informatie in ons weblog. Naar aanleiding van die oproep kreeg ik wat informatie en kon wat uitgebreider schrijven over dit Baarnse bedrijf. Dit had weer tot gevolg dat ik enige tijd geleden dhr. E.A. Ledoux, zoon van één van de directeuren van Ellesha op bezoek kreeg. Hij kon uiteraard vertellen over het bedrijf en hij had wat mooie oude foto's en brochures. Bovendien ben ik deze week op bezoek geweest bij mevr. M. van der Poel-Hanssen in Soest, dochter van de laatste directeur van Ellsesha. Ook zij kon weer vertellen. Tijd dus voor een nieuw artikel over kunststeenfabriek "ELLESHA".

Na de brand op de voormalige kunstgranietfabriek Ocriet staat het bedrijf in Eembrugge weer volop in het nieuws. Maar wist u dat Baarn nog zo’n fabriek rijk was? We hebben het hier over kunststeenfabriek “ELLESHA”.

Begin vorige eeuw begint Johan Herman Steinke samen met zijn broer Gerhard Georg Steinke de "Eerste Amsterdamsche Electrische Fabriek van Kunstgraniet, Gebr. Steinke". De broers waren zoons van Johann Heinrich Steinke en Marie Lucie Dövener. Vader Johann Heinrich is als stukadoor uit Döhlen, bij Oldenburg, Duitsland naar Amsterdam gekomen. Maar liefst twee vestigingen waren er te vinden in Amsterdam: Fokke Simonszstraat 27-29-31 en 1e Jan van der Heijdenstraat 120. Beide vestigingen in hartje Amsterdam. Vrijwel alle zoons van Johann Heinrich kwamen in het bedrijf. Jaren later nam de firma Bruynzeel het bedrijf over en de productie werd overgebracht naar een locatie net buiten Eembrugge. De gebroeders Johan en Henri Steinke worden samen met Han van der Eerde directeur van het nieuwe bedrijf: Ocrietfabriek N.V.
Een vrachtwagen van Ellesha

Aan het eind van de oorlog zijn de gebr. Steinke niet meer betrokken bij de Ocrietfabriek. De oudste broer, Henri, was al dik in de zestig en trok zich vanwege zijn leeftijd terug. Ook Johan trok zich korte tijd later terug, maar in maart 1946 begon hij in Baarn weer een eigen bedrijf in de Hoofdstraat 37 in Baarn, waar nu supermarkt Coop is, op de hoek van de Burgemeester Penstraat 67. Hun woonhuis aan de Kerkstraat 40a had achter een doorgang naar het bedrijf. Mede-eigenaren werden Jacob Hanssen en buurman A.E. Ledoux, die op Kerkstraat 40b woonde. Ledoux staat in een adresboek van Baarn uit 1948 als granietwerker en in 1956 als Terrazzofabrikant geregistreerd. De naam die gekozen wordt, "ELLESHA", komt van de namen van de eigenaren LEdoux-Steinke-HAnssen. De naam werd uitgesproken als de L-S-H.
Een personeelsuitje van Ellesha

Binnen zes jaar groeide het driemansbedrijf uit tot een industrie met ruim 30 werknemers. Hun meest succesvolle product is het kunststenen aanrechtblad met gootsteen. “ELLESHA” vond grote afnemers voor hun producten, onder andere de fabriek “Keller-Keukens” en de “MAVEM” te IJmuiden. De MAVEM was fabrikant van prefab woningen. Verder werden er kunststenen vensterbanken, schoorsteendekplaten en prefab trappen uit gewassen natuurgraniet gefabriceerd. De producten werden vervaardigd uit graniet en cement. Het graniet kwam in korrelvorm uit Duitsland en het cement kwam van de ENCI in Maastricht. Witte cement kwam uit Denemarken. In een loods vlakbij de Generaal aan het spoor was nog een loods waar trappen en lateien gemaakt werden.

In 1957 trok de heer Ledoux zich terug uit het bedrijf om een nieuw bedrijf in Ermelo op te starten. In 1965 ging de heer Steinke met pensioen. De dagelijkse leiding bleef dus in handen van de heer Hanssen. De zaken liepen goed, maar de concurrentie zat niet stil. De komst van stalen aanrechten en kunststoffen onderdelen aan het aanrecht deden het bedrijf de das om. De klant wilde het moderne en lichtere materiaal hebben. Kunststenen aanrechten raakten uit de mode en zo kwam er omstreeks 1975 een eind aan de activiteiten van “ELLESHA”

Een modelaanrecht van Ellesha, model staat Greet Hanssen, dochter van directeur Jacob Hanssen.


Met dank aan dhr. E.A. Ledoux en mevr. M. van der Poel-Hanssen voor de informatie en het beeldmateriaal.

Hieronder kunt u nog een brochure bekijken van Ellesha.


Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten