vrijdag 21 juli 2023

Boerderij: Grimmestein


 Boerderij: Grimmestein

De vijfhofsteden

Boerderij Grimmestein staat aan het Zuidereind 23 aan een lange slingerende dijk langs de oostelijke oever van de Eem. Reeds in de 13e eeuw zijn hier vijf hofsteden gebouwd op lage terpen bij de rivierbedding. De boerderijen die er nu staan zijn de opvolgers ervan. Van noord naar zuid zijn dat De Bloemberg, Grimmestein, Nieuw Wolkenberg en Netelenburch.

Grimmestein

Grimmestein is een van de weinige T-huisboerderijen in Baarn. Waarschijnlijk dateert ze uit de achttiende eeuw maar heeft ongetwijfeld oudere voorgangers gehad, gezien de scherfvondsten uit de dertiende en veertiende eeuw ter plaatse. De naam van de boerderij herinnert aan een verdwenen kasteel dat op de oostoever van de Eem heeft gestaan. 

De boerderij staat op een terp en ligt een eind van de weg. Halverwege de oprijlaan staat een smeedijzeren hek. Voor de boerderij en langs de laan staan leilinden. De gevels van het voorhuis zijn ruw bepleisterd en voorzien van een grijze plint. In de voorgevel zijn vier schuifvensters met luiken aangebracht. In de linkerzijgevel bevinden zich tweehoog geplaatste opkamervensters met diefijzers. Het bedrijfsgedeelte heeft nieuwe zijgevels. De daken zijn met riet gedekt. Links van de boerderij staat een klein bijgebouw, waarschijnlijk van rond 1800. Rechts staat een schuur uit 1873, waarvan alleen de voorgevel nog oud is. 

Bewoners van Grimmestein

Enkele bewoners op deze hoeve waren 'De Koelens' - 'De van den Hovens' - 'De Salentijns' en 'De Borns'.

'De Koelens'

Jan Koelen: deze kocht in 1896 het in 1884 failliet gegane 'Grimmestein'. Door twaalf jaar leegstand zal Jan er weinig voor hebben neergeteld. Jan had twee dochters, één daarvan, Jans, huwde met Willem van den Hoven, daaruit werd geboren Antoon, dé laatste van den Hoven uit 'Grimmestein'. 

'De van den Hovens'

Johanna Maria (Jans) Koelen trouwde op 04-05-1920 in Baarn met Willem van den Hoven. Rechts ziet u het echtpaar 60 jaar later bij de ingang van Grimmestein in 1980.


'De Salentijns'

Vanaf 1987 zijn Antoon en Riena Salentijn de eigenaren. De familie Salentijn wilde in 2003 de boerderij verkopen aan de huidige bewoners Henk Born en Dicky Born - Baatje. 

'De Borns'

Henk Born wilde graag boer worden

Henk kon maar net lopen en wist toen al dat hij boer wilde worden. Hij is in 1961 geboren in Abcoude. Henk heeft de agrarische opleidingen gevolgd. 

Als Henk naar zijn opa ging, ging hij steevast naar de vrijgezelle boer die naast zijn opa woonde. Henk was daar altijd in de schoolvakanties te vinden. De vader van Henk (Leo) werkte bij de Rijkspolitie. In 1962 kwam er een functie bij de gemeentepolitie van Baarn vrij. Zij verhuisden daardoor naar Baarn. Begin jaren '70 kwam vader Leo, tijdens Koninginnedag een bekende melkboer uit Abcoude tegen, die in Eemnes een boerderij had gekocht. In het gesprek gaf vader Leo aan "als je nog een knechtje zoekt, mijn zoon wil graag boer worden". Nou zei de boer: "Laat hem maar eens komen.” Later is Henk gaan werken bij Zonneveld & Verhoef in Eemnes. Henk werkte regelmatig met Joop Groenesteijn samen. Toen Joop stopte met zijn bedrijf heeft Henk de machines van Joop overgenomen en is toen een eigen stratenmakerbedrijf begonnen.