Boerderij bij Drakensteyn
Adres: Hoge Vuurscheweg 1. Gebouwd: Wellicht al in de zeventiende eeuw.
Zo oud al!
Het boerenbedrijf hier bestond vermoedelijk al in de zeventiende eeuw. In 1625 namelijk werd de oude ridderhofstad Drakenstein met onder andere vijf pachthoeven verkocht. Een van deze hoeven, in 1747 opnieuw genoemd als “een huijsinge met negen morgen land”, is waarschijnlijk deze boerderij. Zover de herinnering strekt is het altijd een gemengd bedrijf geweest met koeien, varkens, kippen, schapen en op het land graan, aardappels, bieten en knollen.
Boerderij bij Drakensteyn |
De pachters
De familie Huisman
Voor zover bekend is de familie Willem Huisman de oudste pachtersnaam.
Van origine was Huisman schaapherder. Hij was van vele markten thuis, ook in het huishoudelijke werk. Zoals meer schaapherders kon hij bijvoorbeeld breien; dat deden de herders dan, soms wel lopend, tijdens het weiden van de schapen. Hij heeft zelf zijn dochters leren breien.
Willem Huisman wist overigens in zijn gezin, door zijn veelzijdige aanleg, de taken van zijn overleden vrouw op bijzondere wijze te vervullen. Zijn omgeving had bewondering voor de wijze waarop hij zich in zijn gezin identificeerde. Er was in het gezin respect voor vader en onderling was er grote saamhorigheid.
Op de boerderij oefende hij het zogenoemde gemengde bedrijf uit. Huisman had blijkbaar relaties met boeren uit Eemnes, want het gebeurde nogal eens dat hij de boeren daar hielp met het maaien van het gras in de tijd van hooibouw. Ook betrok hij wel hooi als veevoer voor zijn beesten bij deze boeren.
Dat hij buiten Lage Vuursche ook wel de weg wist, bewees hij doordat hij eens met paard en wagen in opdracht van de Jonkheer een vracht hout voor hem wegbracht naar Moordrecht. In die tijd een hele onderneming.
In 1918 vond de toenmalige eigenaar van boerderij Klein Drakenstein, Jonkheer Bosch van Drakestein, dat er een andere boer moest komen op Klein Drakenstein.
Van Oosterom werd de volgende pachtersfamilie. Klaas van Oosterom, getrouwd met Janna Sophia Boele, was een van de vele kinderen afkomstig van het rechthuis aan de Dorpsstraat in Lage Vuursche. Hij was begonnen als zetboer bij de jonkheer op het boerenbedrijf bij kasteel Drakenstein, waar hij een salaris en een deel van de winst ontving. Naar beschikking van de jonkheer nam hij de plaats van Willem Huisman in. Hij overleed in 1922. Na zijn overlijden moest er een inventaris worden opgemaakt van de boerderij en de bijgebouwen om de waarde te kunnen bepalen van zijn nalatenschap. De uitgebreide inventarisatie werd opgemaakt door notaris mr. dr. A.E. Schouten te Baarn en is nog steeds in bezit van de familie van Oosterom.
De familie Schep
In 1975 nam Jacob Adrianus (Jaap) Schep de pacht van het bedrijf over. Jaap en zijn vrouw kregen een dochter Martijntje Elisabeth (Marlise). Zij is getrouwd met Sander Koop. Hun dochter heet Janine Marit. Het jonge gezin heeft het voornemen het agrarische bedrijf voort te zetten. In 2012 bouwde de V.O.F. Schep het jongste gebouw, dat deels dienst doet als koeienstal en deels als kattenhotel.