vrijdag 27 januari 2023

Echtgenoot te huur

Amusant en fascinerend toneel Oosterhei

Hoe amusant en fascinerend amateur toneel kan zijn bewees jongstleden zaterdagavond (begin december 1984) voor een volgepakte grote zaal van De Speeldoos de toneelgroep van buurtvereniging "Oosterhei”. Een kleine twee honderd toneelliefhebbers genoten met volle teugen van het door Peter Bergvliet geschreven blijspel in drie bedrijven genaamd ’’Echtgenoot te huur”. De lachsalvo’s om het knullige voordoen van Hugo van Dorrestijn (Chris Kotten), de vlotte Jaap de Bruin (Martin de Groot), hoofdrolspeler Dirk Verstoep (Arie Luikinga) en Joris Korevaar (regisseur Klaas Vlaanderen) waren dan ook niet van de lucht.

Met name het type dat regisseur Klaas Vlaanderen neerzette, van eerst de goedmoedige naar de later dominante neef Joris Korevaar, werkte bij velen op de lachspieren. Een kleine twee uur beleefde men dan ook veel plezier aan deze toneeluitvoering, die her en der toch wel enkele kleine haperingen vertoonde. Hebben we tot nu toe alleen nog maar de acteerprestaties van de heren belicht, ook de vrouwen lieten zich bij Oosterhei niet onbetuigd. Debutante Karin Bakker bewees na een moeilijke start zich al spoedig op het toneel thuis te voelen. Wil Steenbeek zette als Lien Roos een ordentelijke huishoudster neer, die haar verliefdheid voor zakenman en baas Dirk Verstoep tot het laatste bedrijf toe goed wist te verbloemen. Ook Ankie (een rol gespeeld door Louise Heuwekemeyer) en Sofie Rademaker (Adrie Berghuizen) hadden hun rol goed onder de knie terwijl aangever Simon Jansen (Joop Veldman) zijn kleine aandeel naar behoren afwerkt. Datzelfde gold voor Dina Korevaar (Anne Marie van Hagen).

Het plot van dit blijspel kwam in het kort hierop neer: Zakenman Dirk Verstoep (handelaar in dameslingerie) en zijn compagnon Simon Jansen hadden financiële moeilijkheden. Snel bedacht Dirk een verhaal, waarmee hij zijn rijke neef Joris Korevaar een geldlening uit z’n zak wilde loskrijgen. Dirk had namelijk bedacht dat zijn dochter Ankie getrouwd was met iemand met veel zakelijk instinkt. Joris wilde met zijn vrouw eerst kennis komen maken alvorens de lening werd verstrekt. In werkelijkheid was dochter Ankie helemaal niet getrouwd.Dit betekende dus dat Simon Jansen een echtgenoot huurde via een uitzendbureau. Toen Hugo van Dorrestijn, een collega van Ankie kwam opdraven, dacht iedereen dat deze slome duikelaar de uitzendkracht was. Dat werd pas ontzenuwd toen Jaap de Bruin ten tonele verscheen, want hij was namens het uitzendbureau (van zijn vader) gestuurd. Jaap wilde er eerst een geintje van maken doch zag wel wat in Ankie. Inmiddels waren Joris Korevaar en zijn vrouw Dina gearriveerd. Allerlei komische taferelen wisselden elkaar vervolgens af met als resultaat vier fantastische koppels te weten Ankie en Jaap, Dirk en zijn huishoudster Lien, Hugo en Emmy, een vriendin van Ankie die voor nog meer perikelen in huize Verstoep zorgde, en Joris en zijn vrouw Dina. Het vijfde stel Simon Jansen en Sofie Rademaker, de zuster van Dirk, hadden het een en ander bekonkeld en zagen ook wel iets in elkaar. Al deze stellen bijeen zorgden voor een avondje amateurtoneel, zoals we dat van ''Oosterhei” mogen verwachten. Deze geslaagde avond werd muzikaal besloten onder begeleiding van ''The Young players”.

Deel 3 te koop bij geheugenvanbaarn.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten