maandag 23 januari 2023

De grote Geheugenvanbaarn.nl puzzel

 door Eric van der Ent en Ed Vermeulen

U bent gewend op deze plek een mooi verhaal uit de geschiedenis van Baarn te lezen. Dit keer willen we graag uw kennis van Baarn testen met een prijsvraag. Na de oplossing van beide puzzels maakt u kans op ons boek ‘Vandaag is morgen alweer gisteren’, deel 2 of deel 3. De keuze is aan u. Bovendien maakt u kans op één van de drie ter beschikking gestelde exemplaren van ‘Baarn in de Tweede Wereldoorlog... terugblik’, van Wim Velthuizen.

Veel succes!

1. Wie kent de burgemeesters van Baarn?

(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)


Dit zijn ze, alle burgemeesters van Baarn. En mocht u zich afvragen of dit ze echt allemaal zijn dan is het antwoord: nee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de bezetter een drietal NSB-burgemeesters aan, namelijk H. Froonhof, G.J.K.baron van Lynden van Horstwaerde en Ir. A.J. van der Hoeven. Maar zien we dat als ‘onze’ burgemeesters? Wij vinden van niet. Ook waren er een aantal waarnemend burgemeesters: W. Bos, Mw. L.A. Snoeck-Schuller, H. Smith en drs. B. de Vries. Ook zij ontbreken. De hier afgebeelde burgemeesters bekleedden het ambt vanaf 1811. Daarvóór waren er uiteraard ook burgemeesters. Het ambt van burgemeester bestond al vanaf de middeleeuwen, maar pas na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse Keizerrijk in 1810 en de invoering van de Franse wetgeving in 1810 en 1811 kreeg het ambt pas echt de betekenis die het nu heeft. Voor die tijd kwam het zelfs wel voor dat een plaats meerdere burgemeesters had. Om die reden beelden we hier de laatste vijftien burgemeesters van Baarn af. Aan u de taak om ze in de juiste volgorde te zetten. Hieronder ziet u een aantal jaartallen. Dat zijn jaartallen van indiensttreding van de afgebeelde burgemeesters. Tip: één van de burgemeester is tweemaal burgemeester van Baarn geweest. Vult u de namen op de juiste plaats in?


1811:

1841:

1858:

1868:

1880:

1885:

1897:

1916:

1923:

1945:

1946:

1970:

1976:

1995:

2007:

2011: M.A. Röell


2. Baarnse straatnamen

(Foto: Geheugenvanbaarn.nl)

De Wilhelminalaan mocht na de oorlog
gewoon weer Wilhelminalaan heten.
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)

Nog niet genoeg van het puzzelen? Nog maar zo’n vraag. Veel Baarnse straten heetten vroeger anders dan tegenwoordig. Ze hadden echt een andere naam of een mooie bijnaam. In 1952 werd een groot aantal straatnamen veranderd omdat ze teveel leken op andere straatnamen in Baarn. Een mooi voorbeeld: Dalweg, Dallaan, Verlengde Dalweg. Verwarrend, vooral voor postbodes die de post in de verkeerde gleuf deponeerden. Ook de Duitse bezetter was tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gediend van straatnamen die geïnspireerd waren door de namen van leden van ons koningshuis dus kregen deze straten en lanen nieuwe namen. Na de oorlog werden de oude straatnamen weer in ere hersteld. Ook kregen verschillende straten in de volksmond een bijnaam, denk bijvoorbeeld aan de Jeneversteeg, Reet van Bart, Reet van Egypte. Hieronder vermelden we de oude naam of de bijnaam van een straat in Baarn. Aan u de taak om de huidige naam te vinden. Eén straatnaam geven we u cadeau: Populierenlaan heette vroeger Elisabethstraat en daarvoor Hanensteeg.








1. Elisabethstraat: Populierenlaan

2. Reet van Bart: 

3. Verlengde Dalweg: 

4. Oosterdwarsstraat:

5. Zandvoortlaan:

6. Eikenboschweg:

7. Willem de Zwijgerlaan:

8. Jeneversteeg:

9. Noorderdwarsstraat: 

10. Gustaaf Adolflaan:

11. Spoorweglaan: 

12. Beukenlaantje:

13. Achterstraat:

14. West Einde: 

15. Kerkhoflaan: 

16. Middellaan:

17. Mauritslaan:

18. Parkweg:

19. Pekinglaan:

20. Schooldwarsstraat:

21. Schaapsdrift:

22. Sanatoriumlaan:

23. Korte Schoolstraat:

24. Noorderlaan:

25. Lielaan:




Stuur uw oplossing voor 28-2-2023 naar: geheugenvanbaarn@gmail.com 

Wilt u de boeken liever gewoon bestellen? Dat kan via bovengenoemd e-mailadres.



Deze bijdrage (aflevering 109) verscheen op maandag 23 januari 2023 
in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.