vrijdag 4 februari 2022

 JUBILEUM Ds. MEIJNEN (5-1-1922)

Het is 25 jaar geleden dat Ds. J. G. Meijnen te Rinsumgeest (Friesland) in het ambt werd bevestigd was. 's Avonds was er een feestelijke samenkomst in het eveneens mooi versierde kerkgebouw, dat zijne schitterende verlichting ook ver naar buiten deed uitstralen. 

Onder orgelspel werden de jubilaris en zijn gezin door de feestcommissie binnengeleid en plaats aangeboden op het met bloemen versierde podium. 

Na het zingen van Ps. 135:1 en het lezen van Pred. 3 en nadat de heer L. Onvlee in gebed was voorgegaan sprak de voorzitter der feestcommissie, de heer H. M. Schaink de jubilaris toe, waarbij hij er op wees dat gemeente en leraar samen gekomen waren om met elkander feest te vieren, en uitkwam dat herder en gemeente bij elkander behoren. Nog gewaagde spreker van den grootten zegen, dien Ds. Meijnen op zijn prediking heeft gehad maar ook van de teleurstellingen en beproevingen welke niet uitbleven. 

Verder werd nog het woord gevoerd door Ds. Jonker van Voorburg, Ds. Hagenbeek van Vlaardingen, Ds. Verhoef van Zeist en Ds. van Arkel. Deze laatste spreker sprak meer als vriend en bedankte hij dan ook de commissie, dat het hem gegund werd hier te mogen getuigen van de hartelijke vriendschap die hij jaar heeft mogen ondervinden van den jubilaris en van diens gezin. 

De heer M, C. Wijnbeek alhier, als secretaris der feestcommissie, bood daarna met een toepasselijk woord de huldeblijken aan als blijk van liefde van Kerkenraad en gemeente, ja zelfs van buiten de gemeente bestaande uit serre-ameublement en een couvert met inhoud, benevens een album met de namen der schenkers. 

Namens de Catechisanten werd een theetafel met servies en album overhandigd. In een uitvoerige toespraak dankte Ds. Meijnen allen die hebben medegewerkt om dezen avond tot een feestavond te maken, bedankte de gemeente voor de liefde die zij hem toedraagt, herinnerde er aan dat het eerste jaar van zijn hier zijn geen moeilijk jaar was maar dat de latere jaren wederzijdse waardering kweekte en de liefdeband nauwer aanhaalde. in ‘t bijzonder dankte hij Ds. v. Arkel voor zijn hartelijke woorden. 

Na het zingen van Ps. 72:11 en Ps. 134 en dankgebed van Ds. v. Arkel werd deze mooie avond besloten.  

De dinsdag daarna verzamelde zich een honderdtal vrienden en vereerders met dominee en zijn gezin in een der zalen van „Het Makelaarshuis", welke zaal door de directie, ondanks dat het restauratiewerk in vollen gang is, heel gezellig was aangekleed en waar het gezelschap zich in de prettigste stemming tot vroeg in den morgen met zang, toespraken en kamerstukjes zich vermaakte.

Op de linker afbeelding ziet u ds. Meijnen met de genodigden. Op de rechter afbeelding ziet u het interieur van de Gereformeerde kerk.

Na de receptie even op de foto

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK BAARN