vrijdag 14 april 2023

Antwoord zoekplaatje

 Antwoord zoekplaatje

1. Houthakkersfeest

2. In Lage Vuursche

[Het is 22 augustus 1988]

Het Houthakkersfeest in Lage Vuursche, dat voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd werd, werd zaterdag een grote happening. Regen- en onweersbuien konden daar niets aan veranderen. Het publiek, gecharmeerd van het veelomvattende programma doorspekt met hoogtepunten, stroomde vrijwel direct na de opening door burgemeester Miedema in gigantische hoeveelheden toe. De kramerij annex bosbouwmarkt, de houtsleepwedstrijden, de houtzaagwedstrijden, de hoefsmid, de demonstraties, de Q8 trikes, het ringsteken en de horeca, overal was het dringen om een plaatsje te bemachtigen. Het welslagen was door het gevarieerde en spectaculaire aanbod verzekerd. In de avonduren lonkte het terrassenfeest, hoewel nat toch zeer sfeervol, velen naar Lage Vuursche, dat met dit feest een schitterend visitekaartje afgaf.

De opening, ’s middags om 12 uur, paste met de jachthoornblazers in de sfeer van het Houthakkersfeest. Burgemeester Miedema gaf een paard het sein een boomstam weg te slepen. De viervoeter gehoorzaamde, doch reageerde niet meer op het bevel te stoppen. Een deskundige hand aan de teugel greep snel in. In de Dorpsstraat en de zijstraten konden de bezoekers langs ruim honderd kramen wandelen. Het aanbod was zeer divers. Te bewonderen was er veel, zoals antieke kettingzagen, goud- en zilverwerk, tuinkabouters, beeldhouwwerken, sieraden en kleding. Bij de talrijke informatiestands stond de natuur en met name de bosbouw in het middelpunt. Demonstraties waren er te over. 

Na de hoosbui liet de brandweergroep Lage Vuursche zien waartoe men in staat is. Later zorgden de Q8 quads voor leven in de brouwerij. Iemand uit het publiek mocht de speciale motor berijden en raakte even het spoor bijster. Hij reed op een groep toeschouwers in. Daarbij raakten drie kleine kinderen zeer licht gewond. 

Een van de hoogtepunten waren de houtzaagwedstrijden. Tien professionele ’zagers’ namen het tegen elkaar op. Vol bewondering zag het publiek hoe kettingen supersnel werden verwisseld, hoe horizontaal plakken hout van een boomstam werden afgezaagd. Winnaar werd H. Bouman, een praktijkleraar van de bosbouwschool in Arnhem. De heer F. Spek eindigde als tweede en H. Vaassen als derde. Eerste bij de houtsleepwedstrijden werd de heer W. Hageleger met zijn paard Bello. Voor de tweede achtereenvolgende maal legde hij beslag op de hoogste plaats. Tien combinaties namen deel. 

Even na zes uur reikten de heren T. van Doorn en R. Berends de prijzen uit (bekers en oorkonden) bij de wagen van waaruit radio Roulette het complete houthakkersfeest versloeg. Met het folkloristische ringsteken oogstte de Soester Aanspanning veel bekijks. 

De winnaar van het zoekplaatje is Mevr. C. Bavinck uit Baarn.

[Het houthakkersfeest wordt dit jaar voor de 34 ste keer georganiseerd op 19 en 20 augustus aanstaande.]