vrijdag 15 september 2023

Boerderij Daatselaar


Adres: Schoolstraat 35 en 37 en  gebouwd omstreeks 1775. Status: In gebruik als garagebedrijf

De bewoners van Boerderij Daatselaar:

de Boerderij in de Schoolstraat

De Familie Hartog

De familie Hartog waren de eerste bewoners van Schoolstraat 35 en 37. Teus Hartog was de laatste bewoner van de familie Hartog. Teus was getrouwd met Catharina Koffrie. Teus verkocht zijn zuivelproducten rechtstreeks aan de inwoners van Baarn. Met de fiets werden door zoon Gijs de producten ook bij de mensen thuisbezorgd. Zijn dochter Marie runde het winkeltje. Zijn andere dochter Miep, runde met haar man Jan Strumpel, een ijzerwarenwinkel in de Bosstraat. Daarnaast kocht hij eikels en beukennootjes in voor de handel in. Teus heeft in 1946 de boerderij aan Herman Daatselaar verkocht.

De Familie Teus Hartog

Hermanus Rigardus (Herman)

Herman Daatselaar is geboren op 12 juli 1916, zoon van Hendrikus Rigardus Daatselaar en Cecilia Verhoef. Herman is getrouwd met Geertruida Maria Josephina (Geertje) Gieskens. Geertje is geboren op 13 december 1924 in Eemnes. Zij was de dochter van Gijsbertus Joseph Gieskens en Theodora Horst. Geertje is overleden op 13 december 2009. Herman is overleden op 7 december 1985. Herman en Geertruida kregen 2 zonen, Henk en Bert.

Herman en Geertje hadden zo’n 30 koeien. In de winter op stal in de Schoolstraat en in de zomer op het land in de polder. Herman had namelijk een groot stuk land vlakbij de jachthaven van Harry Vriezen. De koeien liepen dan op eigen kracht van de Schoolstraat via de Faas Eliaslaan, Eemweg richting Eembrugge en zo naar de jachthaven. Later werden de koeien vervoerd met een veewagen. Ook waren er incidenteel een aantal varkens en kippen aanwezig op de boerderij.   


De Boerenleenbank

Met regelmaat werden er ook vergaderingen gehouden in Restaurant Astoria in de Oranjestraat. Bij deze vergadering waren er altijd vele boeren, veehouders, landbouwers en dergelijke aanwezig. Zo ook op de vergadering waar bekende namen bij aanwezig waren zoals, Bouwmeester, Daatselaar, Schimmel, de Boer, Hartog, Kruimer, Hilhorst, van de Hoef en Staal. 


Gijsbertus Rigardus (Bert)

Bert is geboren in 1950 en is de zoon van Hermanus Rigardus Daatselaar en Geertruida Marie Josephina Gieskens. 

Bert is getrouwd met Martha Hilhorst. De grootvader van Martha was Rijk Hilhorst van boerderij Nieuw Wolkenberg aan het Zuidereind. Bert en Martha hebben 3 kinderen, Prisca, Martijn en Edwin. Ook hebben zij 3 kleinkinderen, Bastian, Valerie en Julia. 

Bert is van beroep automonteur en heeft zijn eigen garagebedrijf in de oude boerderij aan de Schoolstraat 35. Na zijn schoolopleiding is Bert gaan werken bij het garagebedrijf van de Fa. Legemaat. Dat bedrijf werd later overgenomen door de Fa. Splinter. Splinter was gelegen aan de Eemnesserweg 16.

In november 1978 heeft Bert de oude brandweerwagen, uit 1931, van de brandweer van Baarn onder handen genomen. Hij zorgde ervoor dat de motor van dit voertuig weer als een zonnetje liep.