vrijdag 1 september 2023

Boerderij Franken

Antwoord van vorige week:

Boerderij Franken

Gebouwd: 1931. Adres: Zandvoortweg 82, later werd dit Nolenslaan 14 en gesloopt 1968.Frank Franken

Frank Franken is geboren op 20 november 1877 in Putten, zoon van Jan Franken en Rijtje Gerritsen. Frank is overleden in Baarn op 3 juli 1951. Frank trouwde op 16-05-1906 met Jannetje van Dasler. Jannetje overleed op 9 juni 1962. 

Frank is begonnen als knecht bij zijn vader, Jan Franken, op de boerderij gelegen aan Zandvoortweg nr: 82. Later heeft Frank het bedrijf overgenomen van zijn vader Jan. Daar hielden ze koeien, pinken, varkens, slachtkuikens en er is ook een tijd geweest dat zij 350 kalkoenen hadden. 

Evert Franken 

Evert, zoon van Frank Franken, wilde altijd slager worden. Evert is geboren op Zuidereind nr 1 net voor de betonfabriek van de Fa. Hop. Op zijn 16e ging hij als leerling slager werken bij diverse slagers in Baarn waaronder slager Jacob Blokker in de Brinkstraat. Uiteindelijk is Evert rond 1930 toch op de boerderij bij zijn vader gaan werken als melkventer. 

De onteigening

Evert kreeg in 1966 een brief van de gemeente, net als bij diverse veehouders op de Zandvoortweg, waarin werd aangegeven dat de gemeente over zou gaan tot onteigening van de boerderij. Dit voor de aanleg van de nieuwbouwwijk van de professorenbuurt. Op zich geen grote verrassing, maar de vergoeding die de gemeente wilde betalen voor één vierkante meter grond was bijzonder laag, namelijk fl. 1,25 per vierkante meter. Evert heeft een advocaat in de hand genomen en heeft middels onderhandelingen uiteindelijk fl. 2,50 per vierkante meter gekregen.

Daarnaast heeft hij erbij bedongen dat hij een winkel mocht bouwen achter Nolenslaan nr.14 wat nu de Talmalaan is. In 1968 was de opening van de buurtwinkel genaamd “VIVO”. Evert en zijn gezin zijn toen boven de winkel gaan wonen (Talmalaan nr. 21). Jan, de broer van Evert, is verhuisd naar de gemeente Kolhorn.

Het woonhuis voor de boerderij

Dirk Franken

Dirk Franken, zoon van Evert Franken en Jannetje van de Veen, is geboren in 1948. Hij had een broer Jan die geboren is in 1947. Later is zijn zus Jannie geboren. Dirk is opgegroeid op de boerderij aan Zandvoortweg nr. 82 later werd dit Nolenslaan 14. Dirk heeft van jongs af aan gewerkt als melkventer en melkte de koeien in de polder.

Een nieuwe fiets ruilen voor een koe 

Dirk vertelde dat hij toen hij een jaar of 8 was boer Eb (Gerben) Zonneveld tegenkwam. Dirk had een nieuwe fiets waar een auto overheen was gereden en boer Zonneveld wilde die fiets wel van hem hebben in ruil voor een koe. Dirk vond dit een goede ruil. Dus ging Dirk met de fiets naar boer Eb Zonneveld aan het einde van de Zandvoortweg. Daar aangekomen moest Dirk de koe zelf uit het land gaan halen. Maar Dirk schrok, als klein mannetje, zo enorm van die "hele grote koe” dat hij deze niet durfde aan te raken laat staan mee te nemen. ”Dus dat is mooi niet doorgegaan, maar ik was wel mijn fiets kwijt” aldus Dirk.

De winnaar is mevr. van Dijk..