vrijdag 8 september 2023

Boerderij Wegerif Zandvoortweg 52 (voorheen 16c en 16d)

Boerderij Wegerif Zandvoortweg 52 (voorheen 16c en 16d) 


Boerderij gebouwd

Gebouwd: 1931 nu in gebruik als woning.

Familie Wegerif

Gerrit Wegerif en Catharina van der Pol. Gerrit is geboren op 3 juli 1909, zoon van Hendrikus Wegerif en Johanna Willemijntje Strietman. 

Boerderij Zandvoortweg 52

Gerrit en Catharina woonden op een boerderij gelegen aan de Zandvoortweg 52. Gerrit en Catharina kregen 10 kinderen.

Het Utrechts Landbouw Genootschap

Net als de familie Wegerif waren er vele andere boeren uit Baarn/Eemnes en Soest lid van het Landbouw Genootschap. De ledenlijst der Afdeeling Baarn/Eemnes van het Utrechts Landbouw Genootschap (U.L.G.) bestond in 1936 uit 21 leden.

De vergaderingen werden gehouden in café “de Pauw” te Baarn (”kruising Nieuwstraat/Eemnesserweg”). Tijdens de vergadering van 8 februari 1937 werden er melkemmers verloot. De gelukkigen toen waren de heren H. Daatselaar, G. Haarman en W .v.d. Grift.

Paard Piet in het Rode Dorp

Verschillende gezinnen in Baarn namen tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis. Die gezinnen deden dat met gevaar voor eigen leven. Evert van Dijk woonde tijdens de oorlog aan de Israëlsstraat 16 in Baarn. Hij was werkzaam bij de spoorwegen. De Israëlsstraat lag in die tijd nog aan de rand van Baarn. Voorbij deze straat begon de polder. Afgelegen genoeg om een onderduiker te verstoppen. En zo gebeurde het ook. Onderduiker Piet werd ondergebracht bij Evert van Dijk en zijn echtgenote Cornelia van Wijngaarden, maar als u denkt dat Piet een man was, dan heeft u het mis! 


Gerrit Wegerif woonde in de oorlog op een boerderij aan de Zandvoortweg 52 in Baarn. De Duitsers vorderden in de oorlog vrijwel alle vervoersmiddelen, zoals fietsen, bromfietsen, motorfietsen en auto's, maar ook paarden moesten worden ingeleverd. Gerrit Wegerif was echter niet van plan om hun [paard Piet] over te dragen aan de Duitsers. Piet moest verborgen worden. Evert van Dijk uit de Israëlsstraat bood aan om het paard Piet in zijn schuur te verbergen. Omdat de Israëlsstraat de laatste straat was voordat de polder begon was er geen haan die er naar kraaide. Alleen de buren wisten ervan, naar die hielden hun kaken stijf op elkaar. Zij zouden Van Dijk niet verraden. 's Avonds in het donker bracht Gerrit Wegerif hooi om Piet te voeren, want hooi had de familie Van Dijk niet. Piet is nooit ontdekt. Tijdens de oorlog werd hij vertroeteld en verwend. Begin mei, na de oorlog kwam Gerrit met zijn kinderen het paard weer halen.

Gerrit Wegerif

Gerrit Wegerif, zoon van Gerrit en Catharina, is geboren op 10 oktober 1944 in Baarn. Gerrit is in 1971 getrouwd met Gijsbertha (Bep) de Greef. Bep is geboren op 17 december 1948. 

Brandenburg

Gerrit en Bep zijn, na hun huwelijk in 1971, op boerderij "Brandenburg” gaan wonen. Boerderij "Brandenburg” is gelegen op Pijnenburg 9 in Baarn.