vrijdag 22 september 2023

Boerderij van Wilhelmus en Gerrit de Boer en later van Gijsbertus Staal.


Adres: Zandvoortweg 236 en gebouwd: voor 1900. Gesloopt in 1966.


Wilhelmus de Boer trouwde op 12-05-1905 in Baarn met Everharda Hak. Wilhelmus was van beroep veehouder, later werd hij jachtopziener bij de familie Jiskoot van ‘Rusthoek’, vlak bij de boerderij.

Het eerste bruidspaar

Wilhelmus de Boer en Everharda Hak waren het eerste bruidspaar dat in de toen nieuwgebouwde St. Nicolaaskerk in de Kerkstraat trouwde. 

2 leeuwen voor de boerderij

In 1903 plaatsten Wilhelmus de Boer en zijn halfbroer Gerrit de Boer voor de boerderij 2 fraaie houten leeuwen die op het dak van het oude Chinese landhuis “Peking” hadden gestaan waar ze hun waakzame blikken op de Torenlaan gevestigd hielden.

Halfbroer Gerrit

Gerrit de Boer is geboren op 19-11-1851 in Eemnes, zoon van Jacob Gerritse de Boer en Jacoba Aartse Kuijer. Gerrit is overleden op 02-06-1938 in Hoogland.


De exacte plek van de Boerderij

Op de kadastrale kaart ziet u de exacte plek van de boerderij Zandvoortweg 236. De geprojecteerde weg is de huidige Professor Meijerslaan. De donkergekleurde weg is de Zandvoortweg. Links onderin ziet u de “De Blinkert”. 

Verkoop van de boerderij

Rond 1908 verkochten de gebroeders de Boer de boerderij aan Gijsbertus Staal. De boerderij werd eerst grondige gerestaureerd voordat de familie Staal er ging wonen. 

Een zandgat

Bij de boerderij bevond zich een diep zandgat waar vooral veel Bunschoters zand kwamen halen. Bij de grote watersnood in 1916 stond het water tot aan de drempel van de ramen.

Hooibergbrand

Op 4 juli 1965 om 17.50 uur kreeg de Brandweer van Baarn een melding van een hooibergbrand op Zandvoortweg 236 te Baarn. Bij aankomst om 17.56 werd met 2 brandweervoertuigen en 24 brandweerlieden de brand bestreden. Bij aankomst van de hogedruk nevelspuit (brandweervoertuig met hogedruk) stond de hooiberg aan twee zijden in brand, benevens een deel van de aangebouwde houten loods. De in de loods staande trekker was inmiddels door de 10-jarige zoon van de familie Staal in veiligheid gebracht. Met behulp van de nevelspuit werd het vuur spoedig beperkt tot de hooiberg. Na het inzetten van de lagedrukstralen werd begonnen met het uithalen van de berg. De oorzaak  de brand is aangestoken.

In totaal zijn verloren gegaan: 26 ton hooi, hooiventilator, houten schuifladder, hooibergnaaf, gedeelte houten loods met afdekking van asbestcement golfplaten en gierwagen gedeeltelijk ingebrand. De schade bedroeg f 3000, -- gulden. De familie W.M.Staal was verzekerd voor een bedrag van f 6700,-- gulden.

Het verhaal gaat dat moeder Mien Staal en 4 kinderen in de huiskamer spelletjes aan het doen waren toen er al een hoop publiek achter bij de hooiberg aan het kijken was. Vader Wim was in de polder bezig en kon de rook daar zien.