zondag 28 november 2021

Postkantoor Paleis Soestdijk

 

Postkantoortje Soestdijk krijgt andere bestemming

 

Met ingang van maandag 16 september aanstaande wordt het postkantoortje Soestdijk, dat ressorteert onder het PTT kantoor in Baarn, opgeheven. Om de klanten van dit kantoor niet uit te sluiten van de postale dienstverlening wordt het rijdend postkantoor van het hoofdkantoor aan de Teding van Berkhoutstraat ingezet voor Soestdijk. 

De halteplaats van de PTT wagen is op het grote parkeerterrein tegenover paleis Soestdijk en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 16 tot 17.30 uur. Het oude gebouwtje aan de Amsterdamsestraatweg wordt geschikt gemaakt voor bewoning van het paleispersoneel, zo vertrouwde ons de heer Mol van de Rijksgebouwendienst te Den Haag toe.

Hij voegde hier aan toe, dat in de zestiger jaren de Rijksgebouwendienst het onderhoud van dit gebouw, naast de andere gebouwen aan de overzijde van het paleis, onder haar beheer kreeg. Amsterdamsestraatweg 12 werd onlangs geschikt gemaakt voor de intendant, nu is het de beurt aan de andere panden. Eind negentiende eeuw werd het postkantoortje gebouwd. De vele poststukken van en naar paleis Soestdijk noodzaakten tot het instellen van deze PTT dependance. De afwijkende kleur van de brievenbussen (groen) hebben we te danken aan koningin Emma, die het PTT rood niet in deze fraaie en bosrijke omgeving vond passen. Een sterk verminderd gebruik noopte tot de opheffing, het oude kantoortje werd onrendabel en daarom werd er een andere meer passende bestemming voor gevonden.

 

 Groene brievenbus

Tegen de voorgevel staat een historische staande brievenbus, die als enige in Nederland groen is in plaats van rood, teneinde het uitzicht van koningin Wilhelmina vanuit het paleis niet te bederven.

De laatste postbode was de heer Theo Daatselaar.

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK BAARN