vrijdag 18 maart 2022

Nieuwe wijkagenten in Baarn

 Zaterdag 2 september1978

In Baarn wordt een nieuwe start bij de politie gemaakt met het systeem van wijkagenten. De ouderen onder ons herinneren zich allemaal nog de per fiets of te voet surveillerende politieman van vroeger. De stormachtige ontwikkeling van de politietaak heeft daar — volgens velen helaas — een einde aan gemaakt. Maar begin 1973 werd het instituut „wijkagent” in ons dorp toch weer in ere hersteld met twee geüniformeerden- Dat zullen er nu met ingang van 2 september a.s. vier worden, ook al omdat tevens de landelijke gebieden buiten onze bebouwde kom een eigen wijkagent gaan krijgen.

 Het is nog geen 25 jaar geleden, dat veel gemeenten in ons land verdeeld waren in „blokken”, waarin vrijwel dag en nacht een agent surveilleerde. Het was een vrij statische vorm van surveillance, want de politieman verliet exact op het hele uur het bureau, surveilleerde 1 of 2 uur in „een blok” waar hij een voorgeschreven route volgde. Zodat alle straten gelijkelijk in het politietoezicht deelden.

Het gevolg was dat je bij wijze van spreken de klok op de surveillerende politieman gelijk kon zetten. Maar het voordeel van deze wijze van surveillance was wel, dat er in alle wijken regelmatig toezicht was en voorts, dat er veel contact was tussen de per fiets of te voet in de wijk surveillerende politieman en de buurtbewoners. Langzaam aan verdween de suveillance te voet of per fiets en werd de politieman voorzien van een motor of auto, waardoor het mogelijk werd om met minder mankracht toch de gehele gemeente in de surveillance te betrekken.

De gemotoriseerde surveillance leek een stap voorwaarts naar een meer efficiënte methode. De Baarnse politie kon sneller reageren op assistentieverzoeken en bij ernstige gebeurtenissen was het mogelijk om snel het beschikbare personeel in te zetten, terwijl de gemotoriseerde agent ook gemakkelijker kon optreden tegen rijdende ver keersovertreders.

Er kwamen al gauw nadelen aan het licht. Zoals de geringe waarneming door de surveillerende politieambtenaren, die zich als verkeersdeelnemer in belangrijke mate gingen concentreren op het verkeer en de verkeersovertredingen. Het grootste nadeel van de gemotoriseerde surveillance bleek echter het feit, dat het kontakt tussen de surveillerende politieman en de bevolking zich te beperken tot assistentieverlening bij aanrijdingen, ruzies en andere doorgaans onprettige zaken of tot reprimandes bij verkeersovertredingen. De door ieder gekende en aanspreekbare agent, die in rustig tempo door zijn wijk surveilleerde en daarbij aandacht kon hebben voor de bevolking en voor de aangelegenheden, die in de wijk onrust of ergernis teweeg brachten, was verdwenen. Hetgeen een ernstig mako veroorzaakte in het kontakt tussen politie en bevolking.

Door de politie Baarn is dit onderkend en bij de reorganisatie van de surveillancedienst, die in 1973 plaatsvond, is hierin voorzien door de invoering van het wijkagentensysteem binnen de bebouwde kom van Baarn. Ieder van de twee wijken kreeg toen een „vaste” wijkagent, die al zijn tijd en aandacht ging besteden aan de -bevolking van zijn wijk en de zaken, die in die wijk speelden.

Taak

De wijkagent zal bemiddelen bij allerlei conflicten waarbij de assistentie van de politie wordt ingeroepen, zoals conflictsituaties, gezinsmoeilijkheden, civielrechtelijke kwesties, etc. De wijkbewoner zal met al deze problemen bij de wijkagent kunnen aankloppen. Hij zal zeker zijn advies en bemiddeling niet onthouden, hoewel men zich zal moeten blijven realiseren dat de wijk agent in de eerste plaats politieman is en niet op de stoel van een maatschappelijk werker, geestelijke, advocaat, etc. zal moeten gaan zitten. Natuurlijk zal de wijkagent niet alle problemen, waarmee men bij hem komt, zelf kunnen behandelen of oplossen. Hij zal bij problemen, die buiten zijn werkterrein liggen en die hij daardoor zelf niet tot een goed einde kan brengen de betrokkenen verwijzen naar die instellingen, welke in dit speciale geval het beste bijstand of raad kunnen bieden.

Wanneer een wijkbewoner assistentie van de wijkagent wil hebben, of een gesprek met hem wil hebben, dan is het enige wat hij behoeft te doen het bureau bellen. De dienst zal namelijk aanvangen en eindigen in het politiebureau. Wel zal de (geüniformeerde) wijkagent dagelijks in zijn wijk surveilleren. Vaak overdag, soms ’s avonds of ’s nachts. Dit zal hij dan per fiets of te voet doen.

De bebouwde kom van Baarn is ten behoeve van het wijkagentensysteem verdeeld in twee wijken. De grens tus sen deze beide wijken vormen de Luitenant-Generaal van Heutszlaan, de Stationsweg, de Eemstraat en de Eemweg.

Het resterende gebied van onze gemeente bestaat uit twee rayons: dat ten westen van de Amsterdamsestraatweg (waaronder de buurtschap Lage Vuursche) en dat ten noorden en oosten van de bebouwde kom van Baarn (waaronder de buurtschap Eembrugge en het woonwagenkamp).

Eenmaal per week - en wel op woensdag van 14.30 tot 15.30 uur wordt zitting gehouden in het Dorpshuis te Lage Vuursche. Op dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur zal een wijkagent aan het bureau te Baarn een spreekuur houden.

De wijkagent kan uiteraard niet alle politietaken in de wijk alleen voor zijn rekening nemen. Het werk van de 4 wijkagenten zal worden aangevuld door dat van zijn collega’s, die bij de surveillancedienst, de recherche en andere afdelingen van het korps werkzaam zijn.

Politiewerk is teamwork en alle diensten van het korps werken samen om een politiële bijdrage te leveren tot een veilig, rustig en leefbaar Baarn.

Baarn in 4 delen

Politioneel gaat Baarn met ingang van 2 september a.s. 2 wijken en 2 rayons krijgen:

wijk 1:

De bebouwde kom van Baarn ten zuiden van de lijn Luitenant-Generaal van Heutszlaan, Stationsweg, Eemstraat, Eemweg. Wijkagent: G. L. Born.

Wijk 2:

De Luitenant-Generaal van Heutszlaan, Stationsweg, Eemstraat, Eemweg voor zover gelegen binnen de bebouwde kom van Baarn en het gedeelte van de bebouwde kom van Baarn gelegen ten noorden van deze lijn. Wijkagent: C. Koudstaal

Rayon 1:

Het landelijk deel ten westen van de Amsterdamsestraatweg (waaronder de buurtschap Lage Vuursche). Rayonagent: N. A. Brandsen.

Rayon 2:

Het landelijk deel ten noorden en oosten van de bebouwde kom van Baarn (waaronder de buurtschap Eembrugge en het woonwagenkamp).Rayonagent: J. Kortland.

 

 Born, Koudstaal
Brandsen en Kortland