vrijdag 1 april 2022

Kruispunt Trier

Kruispunt Trier

Wellicht hebben vele Baarnaars zich verbaasd over de naam, welke het grote kruispunt bij de Amsterdamsestraatweg even voorbij Paleis Soestdijk gekregen heeft. Afslaan richting Bilthoven gebeurt immers op het ’Kruispunt Trier’. Tevergeefs zal worden gezocht naar enige samenhang met die gelijknamige oude stad aan de Moesel. Want die relatie bestaat helemaal niet.

De naam is afkomstig van een hotel, dat daar tientallen jaren op die hoek gestaan heeft. Eigenaar was de Amsterdammer C. Trier. Overigens geen onbekende in de horecawereld, want in de hoofdstad bezat hij in de Kalverstraat ’Het Poolsche Koffiehuis’. Tot ver na de laatste wereldoorlog zou dat etablissement trouwens drukbezocht blijven, al werd de naam in ’Hotel Polen’ veranderd.

In Baarn zou ook het nodige veranderen. Het oude hotel Ubbink werd al spoedig gesloopt, om plaats te maken voor een geheel nieuw pand. Een horecabedrijf dat aan de eisen van de nieuwe (twintigste) eeuw zou kunnen voldoen. Het vroeg enige tijd behelpen, maar al spoedig verscheen het nieuwe hotel, dat zoals verwacht de naam van de eigenaar zou krijgen: Hotel Trier.


Het duurde niet lang of iedereen sprak daarna ook over het kruispunt Trier, een begrip dat door de nabijheid van het paleis steeds belangrijker zou worden. Het is dan ook niet toevallig, dat juist op dit kruispunt de eerste proeven in onze gemeente met een rijdende stoplichteninstallatie werden genomen.

In de loop van 1898 kon het nieuwgebouwde hotel geopend worden. Maar aanpassingen aan de eisen des tijds bleven vervolgens uit en na een leegstand van tientallen jaren, ontkwam ook Hotel Trier niet aan de slopershamer. Op de vrijkomende grond verrezen de huidige Oranjeflats, iets meer op Soester gebied gelegen.

Schuin achter Hotel Trier stonden destijds de stallen, waar de paarden en rijtuigen van de gasten ondergebracht konden worden. Toen daar minder en minder gebruik van gemaakt werd, vulde een tennisbaan de open ruimte langs de Praamgracht op.

De Baarnse Bierhal

U leest het goed, ook Baarn kende een ’bierhal’, zodat men voor die activiteit heus niet naar onze Oosterburen behoefde te gaan. Ongeveer te vinden op de plaats, waar nu de taxi-wachtplaats aan het Stationsplein te vinden is. Oorspronkelijk moest men naar het tweede perron in Baarn de spoorrails oversteken, wat later door een tunnel gewijzigd werd. De ingang van die tunnel kwam naast de Bierhal te liggen.


Toen het Baarnse stationsgebouw verrees, werd de bovenverdieping gebruikt voor restauratieruimte. De trap erheen is nog altijd aanwezig. Na de komst van de bierhal zou deze wachtruimte van daaruit bediend worden. Om tenslotte door enkele woningen vervangen te worden.

In 1935 nam ene Hastrich de exploitatie van die bierhal van zijn voorganger Van Duursen over en zie, hij maakte er een bloeiend bedrijf van. Natuurlijk niet alleen met die Duitse concerten, er kwamen ook variétévoorstellingen, bloemententoonstellingen, kinderfeesten en noem maar op.

Zelfs werd het aangrenzende plantsoentje tussen het (eerst veel kleinere) VVV-kantoortje en het oude Baarnsch Lyceum gebruikt om kermissen op te stellen. Er was dan ook weinig begrip, maar wel veel verzet in Baarn, toen tegen de wil van de heer Hastrich, de Bierhal door NS gesloopt werd.