Wie was Peet Koops
Eigenlijk was die kantine een initiatief van de Oxford- beweging, waarvan de heer Koops al geruime tijd een actief lid was. Van september 1939 af stond die kantine voor de in Baarn gelegerde gemobiliseerde ter beschikking en het echtpaar Koops werd met het beheer daarover belast.
Geboren werd Peet Koops op 18 november 1888 in Bunschoten, maar reeds op 10-jarige leeftijd kwam hij met zijn vader naar Baarn. Al in zijn jeugdjaren bleek hij een echte verenigingsman en organisator te zijn, want het was voor een belangrijk deel aan zijn initiatief te danken, dat een aantal Baarnse jongens in maart 1908 besloot de voetbalsport in ons dorp in verenigingsverband te gaan beoefenen
Zij richtten de voetbalvereniging T.O.P. (Tot Ons Plezier) op welke enkele jaren later wegens perikelen met de Bond de naam 'Baarn' kreeg. Peet Koops werd de eerste voorzitter van deze vereniging.
De mobilisatie in 1914 maakte een einde aan zijn activiteiten als verenigingsbestuurder, evenals aan het scheidsrechteren bij de Utrechtse Bond. Kort na die Eerste Wereldoorlog trad Peet Koops in dienst bij het gemeentelijk gasbedrijf, waar hij tot de zomer van 1940 als stoker en machinist werkzaam is geweest.
In de jaren tussen beide wereldoorlogen was hij op allerlei gebied zeer actief. Peet Koops was bestuurder van de Baarnse Gemeentewerklieden Bond, oprichter en voorzitter van de Arbeiders Sportbond, alsmede oprichter en regisseur van toneelvereniging 'Morgenrood'.
Café Onder de Linden |
Na de oorlogsdagen van mei 1940 kocht de heer Koops 'Onder de Linden' in de Hoofdstraat en heropende de kantine als clubhuis voor Baarnse verenigingen, annex café-restaurant. Gedurende 12 jaren heeft hij de leiding van deze bekende Baarnse zaak gehad.
Vermoedelijk zal ik wel niet volledig zijn, wanneer ik nog vermeld dat hij voorzitter werd van de biljartclub 'Onder de Linden', maar bovenal dat hij in januari 1940 oprichter en voorzitter van het fanfarecorps 'Concordia' is geweest. In 1955, toen hij door ziekte gedwongen werd de leiding van die muziekvereniging aan een jongere over te dragen, maakte hij zich toch nog zeer verdienstelijk voor het uniform comité van de fanfare.
Peter Frans overleed op dinsdag 3 december 1957 in Baarn. Hij mocht 69 jaar en 15 dagen oud worden.
Hij werd begraven te Baarn Nieuwe algemene begraafplaats Wijkamplaan.
Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK BAARN