vrijdag 6 oktober 2023

 Nieuw Wolkenberg

Antonius Petrus (Anton) Hilhorst

Antonius Petrus (Anton) Hilhorst, geboren op 5-12-1914 is de zoon van Rijk Hilhorst en Martha Huurdeman. Anton trouwde in 1951 met Cornelia Alida Hartman, geboren op 29-01-1915. Anton heeft zijn hele leven gewoond in de polder Eemland, aan de oostkant van de Eem. Omdat er in de buurt veel gezin­nen Hilhorst wonen, was hij in de omgeving bekend als An­ton van Rijk (Hilhorst) Anton is op 12 februari 2003 plotseling overleden. Zijn vrouw Cornelia Alida was al overleden op 26-12-1997. 


Anton genoot al ja­ren van een welverdiende rust, doordat zoon Richard de boerderij had overgenomen. Anton werd geboren in de naastgelegen boerderij Wolkenberg, Zuidereind 29, waar hij de eerste 37 jaar bleef wonen. "Als vier­jarige jongen was ik al één en al boer. Ik speelde dat ik boer was met zo'n twintig blokjes van panlat, die mijn koeien waren. Twee had ik zwart gemaakt. Dat waren mijn peerden. Als jongen van acht jaar melkte ik al mee. Ik pakte de makkelijkste koeien.” Na het ontbijt liep hij met zijn broers en zusters op klompen naar de Aloysiusschool in Baarn. Omdat de afstand naar school te groot was, kregen zij om de hals een linnen zakje brood mee.

Moeder Martha Huurde­man stierf al toen Anton ruim vier jaar was. Vader hertrouwde met Wilhelmina Stalenhoef (uit Leusden], die een fijne en lieve tweede moeder werd. Toen Anton met negentien jaar in militaire dienst moest, kreeg hij voor het eerst zakgeld. Die gulden zakgeld per week plus de soldij waren voor Anton een ongekende weelde. Na militaire dienst nam hij met zijn jongere broer Cees het werk van vader grotendeels over. Zo kon vader het kalmer aan doen en kreeg hij meer tijd om te jagen. "Als vader een haas schoot beurde hij een daalder. Thuis verdiende Anton in die jaren een rijksdaalder zakgeld per week. Zo nu en dan werkte hij ook als knecht bij andere boeren. Dan gaf hij zijn verdiende loon thuis af. Toen Anton in 1951 trouwde met Cornelia Aleida Hartman gingen ze wonen op de toen nieuwgebouwde boerderij op Zuidereind 31. Zij kregen er twee dochters en een zoon. Zijn broer Cees bleef boeren op de Wolkenberg. 

Antoon Hilhorst

Boerenbedrijf in de jaren twintig en dertig 

Vader Rijk Hilhorst maakte in 1912 een start op een eigen boerderij. Hij had toen 5 bunder (1 bunder = ± 1,29 hectare) eigen weiland en 7 bunder huurde hij van zijn vader Piet. Omstreeks 1930 is de boerderij al gegroeid tot zo’n 20 bunder. De nuttige veestapel bestaat dan uit ongeveer vijftien melkkoeien, tien stuks jongvee, vier varkens en een paard. Daar moeten zeven tot negen personen van leven.

Door een slechte nier is moeder Wilhelmina de eerste jaren veel ziek. Daarom is er ruim ne­gen jaar een meid voor dag en nacht: Antje Malenstein. Als de jongens nog klein zijn, helpt Antje dikwijls met melken en ook op het land. Alleen op zondag heeft zij vrij. 

Als liefhebberij worden ook enkele schapen gehouden. Voor elk gezinslid een eigen schaap.

In de zomermaanden begint de dag tussen vier uur en halfvijf. Twee personen gaan melken. Zij zorgen dat er om zeven uur drie bussen melk van elk 30 liter aan de weg staan. Tus­sen zeven en negen uur komt lange Bart (Malenstein) de melk halen met het oude Fordje. Hij brengt de melk naar melkfabriek. 

De winnaar deze week is:.............