vrijdag 20 oktober 2023

Boerderij: De Eult


Adres: Torenlaan 88 te Baarn

Gebouwd: Als kleinere boerderij in 1850. Afgebrand: 18 mei 1900 en herbouwd in de huidige vorm. Status: Nog in gebruik als manege. 

Torenlaan was toen nog Pekinglaan

Boerderij "De Eult" ligt tegen 'het Baarnse Bos' aan, aan de Torenlaan. In het verleden werd deze laan nog Pekinglaan genoemd. Vanaf 1850 was er al sprake van een kleinere boerderij op dezelfde locatie. De boerderij in de huidige vorm werd na de brand van 18 mei 1900 herbouwd. De boerderij is tot 1977 eigendom geweest van Koningin Juliana. Bekend van vroeger is dat de Koninklijke familie in de winter met paard en arrenslee rijtochten maakte vanaf de boerderij.


De brand van 18 mei 1900

Op 18 mei 1900 is de boerderij  "De Eult" afgebrand. De boerderij was eigendom van H.M. Koningin-moeder. Door de felle wind aangewakkerd was er bijna geen blussen meer aan. Volgens het Utrechts Dagblad, van 20 mei 1900, is de brand ontstaan in de hooiberg. Een gedeelte van de inboedel is gered. De brandspuiten uit Soestdijk en Baarn waren spoedig ter plaatse. De spuit van Soestdijk gaf als eerste water. Alleen het bakhuis en het naastgelegen schuurtje zijn gespaard gebleven. Gelukkig was de gehele veestapel van de pachter van de Grift in het land. Bij die gelegenheid heeft een Baarnse amateurfotograaf een mooi plaatje geschoten. Toen het vuur om 11.30 uur uitbrak, passeerde hij per fiets het brandend perceel. Hij spoedde zich naar Baarn om zijn camera te halen en reed weer naar Soestdijk terug. De foto werd genomen en met spoed fietste hij naar huis om de foto te ontwikkelen. Om 12.45 fietste hij weer terug om de foto te laten zien aan de burgemeester en aan de intendant van Soestdijk.

De Eult kreeg bezoek van Prins Hendrik

Kort na aankomst in 1902 op het Paleis te Soestdijk bezocht Prins Hendrik de koninklijke boerderij "De Eult". Hij inspecteerde de vee­stapel, de zuivelgereedschappen en de paarden. Zelfs liep de Prins enige malen de tredmolen rond. 

De eerste eigenaar na de Koninklijke familie

Arie Zonneveld was de aangewezen opvolger van zijn vader Joris. In 1977 wilde de Koninklijke familie de boerderij graag verkopen. 

Het onderhoud koste in die tijd nog meer dan de boerderij aan pacht opbracht. Vader Joris zij tegen Arie "Koop jij het maar, dan hebben we ook geen problemen meer met de opvolging". En zo werd Arie de eerste eigenaar na de Koninklijke familie. 

Arie als koeienboer

Arie begon als koeienboer. Later werd een groot deel van het 40 hectare land, wat hij pachtte, verkocht. Er werd een landherindeling uitgevoerd voor de aanleg van het Eemdal. Toen liep het land tot nog tot aan de rivier de Eem. Nu tot aan de Spoorlijn Baarn - Amersfoort. Jaren later besloot Arie er een manege van te maken.

Op deze moderne manege worden dagelijks paardrijlessen verzorgd voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar in de vorm van groepslessen en privélessen. Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is er de unieke Mini-Manege. Hier kunnen de jongste kinderen op speelse manier kennis maken met de ruiter sport.

De huidige situatie