zaterdag 14 oktober 2023

Boerderij: Familie van Paridon


Adres: Hoofdstraat 29 en later Eemstraat 19 en gebouwd: rond 1650

Status: Gesloopt en herbouwd als Appartementencomplex.


Eemstraat was toen nog Hoofdstraat

De boerderij is van het type Langhuisboerderij, waarschijnlijk van eind 17e eeuw. De rechter gevel van de boerderij liep evenwijdig aan de weg, wat ongebruikelijk is voor dit type boerderij. 

Bij de boerderij stond een hooiberg met vier ijzeren roeden. De boerderij was van veehouder Van Paridon Het oorspronkelijke adres was Hoofdstraat 29. Later werd het Eemstraat 19. De boerderij stond op de hoek met de Kerkstraat.

Bedrijfsboer op Groeneveld

Rond 1835 werd door Mr. Joan Huydecoper van Maarsseveen, kasteelheer van Groeneveld, Pieter van Paridon als bedrijfsboer aangesteld op één van de boerderijen die hij op het landgoed liet bouwen. Als u vroeger de statige oprijlaan van Groeneveld afliep, richting Baarn, dan zag u aan uw linkerhand, aan een brede zijlaan de boerenhofstede van Pieter van Paridon. Tussen 1832 en 1835 ging Huydecoper naar Leiden om zijn veestapel uit te breiden. 

Door toeval maakte hij, op weg naar huis, kennis met Pieter van Paridon, die een drietal koeien in Woerden moest afleveren. Ze raakten aan de praat over de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder. Blijkbaar was dat een leuk gesprek, want aan het eind van dat gesprek vroeg Huydecoper of Van Paridon bedrijfsboer op Groeneveld wilde worden. Die vraag kwam onverwacht voor Pieter, maar hij accepteerde het aanbod, hoewel zijn jeugdige echtgenote, Anna van Velsen, met wie hij kort daarvoor was getrouwd, er niets vanaf wist. Spijt hebben ze er nooit van gehad, want Pieter en Anna  zijn tot aan hun dood Baarnaars gebleven.   

Pieter van Paridon

Pieter van Paridon werd geboren op 29 mei 1808 in Rijnsburg als zoon van Hendrik van Paridon en Antje Ciggaar. Hij trouwde op 4 mei 1832 met de 23-jarige Antje van Velsen, dochter van Arie van Velsen en Cornelia Mooiman. Uit het huwelijk werden maar liefst twaalf kinderen geboren, van wie er tien de volwassen leeftijd haalden. Echtgenote Antje en de tien kinderen hielpen volop mee in het boerenbedrijf waar Leidsche kaas werd geproduceerd. De kaas, die ze in hun geboortestreek hadden leren maken, vond gretig aftrek onder de Baarnse bevolking. 

Theodorus Anthonius (Theo) van Paridon

Aan de rij Van Paridon's kwam bijna een einde. Want ook Gerrit Johannes (kleinzoon van Pieter) werd opgevolgd door zoon Theodorus Anthonius (Theo) van Paridon, zie afbeelding met paard. De oudere Baarnaars zullen zich Theo wel herinneren. Hij trouwde met Maria Magdalena Heinen uit Kerkrade, die al op 36-jarige leeftijd stierf. 

Theo van Paridon was de laatste Van Paridon die "boerde" in deze boerderij. Hij was echter niet de laatste bewoner, dat was zijn zus Everharda Richarda (Eef) van Paridon (1924-2007). Uiteindelijk heeft de familie van Paridon er 134 jaar gewoond.


Theo Paridon