vrijdag 31 december 2021

Een luchtfotofoto uit 1924 van de Brink

 

Vandaag wilde ik eens twee mooie foto’s vanuit de lucht met u delen.  Een foto van de Brink, hartje Baarn, genomen rond 1924 en een foto van de Oranjestraat / Laanstraat van vóór 1917.

Brink ca. 1924

Op deze prachtige foto, gemaakt rond 1924, ziet u de Brink in Baarn. Centraal op het Brinkplein natuurlijk de hervormde Pauluskerk met daarvoor, bij de ingang van de Laanstraat, het uit 1907 daterende gemeentehuis. Op de Brink ziet u dat de wekelijkse markt plaatsvindt.  Achter de kerk ziet u de pastorie met aan de overzijde van de straat het zomerverblijf van mej. J.F.M. van IJsendijk, de dame die het bekende ‘Bosje van IJsendijk’ aan de gemeente naliet. Later werd het pand gebruikt door garage Lettenmeijer. Rechts daarvan de ingang naar de Eemstraat. De plek waar nu ‘De Ronde Hoek’ te vinden is, was toen nog tuin van mej. Van IJsendijk. Links naast het huis van mej. Van IJsendijk ziet u de Hoofdstraat met het Nicolaasgebouw. Voor het Nicolaas gebouw staat ‘Hotel Central’ waar nu de Hema te vinden is. Achter het hotel, in de Brinkstraat, ziet u de grote zaal die bij het hotel hoorde. Die zaal is in 1922 afgebrand. Op de foto’s zijn de ruïnes van de zaal nog te zien. Links daarvan de smederij van Brölman en daar weer achter het Nutsgebouw aan de Penstraat. De vijver links onder op de foto hoorde bij villa Lommeroord, het huis van notaris van Ditzhuyzen aan de Eemnesserweg. Vanuit de rechter onderhoek van de foto kronkelt de Stationsweg omhoog met aan de linker kant het politiebureau. Rechts van de Stationsweg vindt u de Nijverheidstraat en de Bosstraat met tal van kleine bedrijfjes. In de rechter bovenhoek ziet u nog net de Schoolstraat. Tussen het gemeentehuis en het politiebureau vindt u het Oranjepark, dat destijds inderdaad nog een park was.

Oranjestraat / Laanstraat vóór 1917


De tweede foto is wat ouder, in ieder geval vóór 1917. Even ter oriëntatie: het grote witte pand links op de foto is de villa die later café-restaurant Astoria aan de Oranjestraat zou gaan heten. Het pand werd voor dat doel grondig
  verbouwd. De villa is hier nog in oorspronkelijke staat. Daarvoor loopt de Oranjestraat die rechts uitkomt in de Laanstraat. Op de hoek Oranjestraat / Laanstraat ziet u de markante grote kastanjeboom staan, bij de ‘rieten dakjes’. U ziet de ‘rieten dakjes’ hier van de achterkant, waar deze pandjes een pannendak hebben, geen rieten kap, net zoals nu nog steeds het geval is. Links naast de kastanjeboom is nu Bril 62 te vinden, het pand waar vroeger Van Gend en Loos zat. Dat pand is gebouwd in 1917. Op deze foto staat het pand nog niet, dus de foto is in ieder geval van voor die tijd. Op de foto zijn nog tal van markante villa’s te bewonderen, waaronder ‘Villa Nova’ van de familie Huneus aan het Stationsplein. U ziet het net onder de horizon, rechts van het midden op de foto.  Ik weet niet of het op de foto in de krant goed zichtbaar wordt, maar links aan de horizon zijn nog net de contouren van het Badhotel te vinden.

Bij het bekijken van beide foto’s zult u zich ongetwijfeld realiseren dat er ontzettend veel veranderd is in Baarn. Hoeveel van die prachtige villa’s op de tweede foto zijn er nu nog te vinden? Veel is verdwenen. Nu staat ook het prachtige historische pand van Schouten aan de Hoofdstraat op het punt van verdwijnen. Eeuwig zonde. Laten we zuinig zijn op het moois dat Baarn heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten