maandag 10 januari 2022

Klaas Fernhout, kunstenaar

door Eric van der Ent 


Klaas Fernhout (1927-2006)
(Coll. Ruud Brakelé)
Wie de kunstschilder en tekenaar Klaas Fernhout kent zal hem waarschijnlijk kennen als een kunstenaar uit Blaricum, maar wist u dat hij in Baarn geboren en opgegroeid is?

Klaas Fernhout werd geboren op 28 augustus 1927 in Baarn als zoon van houthandelaar / koopman / reiziger Jan Thomas (Tom) Fernhout en Maria Johanna Swidde. Het gezin woonde aan de Mollerusstraat in Baarn. Twee jaar eerder werd zus Hilde geboren en in 1929 werd zus Alida Wilhelmina (Lietje) geboren. In 1932 werd nog een levenloos zusje geboren. Helaas liep het met de beide zussen ook niet goed af. Lietje overleed vlak voor de oorlog op 10-jarige leeftijd aan jeugdkanker en Hilde overleed aan het eind van de oorlog op 25 april 1945 op 19-jarige leeftijd. Zij werd geraakt tijdens beschietingen. De Duitsers hadden hun batterijen opgesteld aan de Jacob van Lenneplaan, bij het brandspuithuisje, aan de Ferdinand Huycklaan, op Buitenzorg en Groeneveld in het bos en ze schoten richting Amersfoort-Hoogland-Bunschoten. Van 22 tot 25 april werden door de Duitsers ongeveer 260 projectielen afgevuurd. Op 25 april werd het geschut door de Engelsen beantwoord. Op verschillende plaatsen in Baarn kwamen de granaten neer, zoals in de Sophialaan, de Wetstraat, Laanstraat, Mollerusstraat en Eemnesserweg. Zeer waarschijnlijk is Hilde door granaten afkomstig van die geallieerden omgekomen. Tijdens deze beschietingen kwamen ook de Baarnaars Hendrika Maria Schoots, Lukas Scheppers, Willem Alexander Nijman om.


Door granaten getroffen woningen in Baarn bij beschietingen op 25 april 1945.
Links de woning van het gezien Gielen-Schoots in de Laanstraat waarbij Hendrika Maria Schoots om het leven kwam. Rechts de woning van het gezin Scheppers-Lammers aan de Eemnesserweg waarbij Lukas Scheppers omkwam.
(Coll. Historische Kring Baerne)


Klaas is samen met zijn ouders ongeschonden door de oorlog gekomen. Al op jonge leeftijd bleek dat hij aanleg had om te tekenen. Op zijn tiende jaar kreeg hij les van Riek Daamen en later ook van architect Berning uit Baarn. Het was de bedoeling dat hij naar de Rijksnormaalschool in Amsterdam zou gaan om daar een gedegen beroepsopleiding te volgen want hij wilde tekenleraar worden. Maar daar stak de oorlog een stokje voor. Ook na de oorlog kwam daar niets van, Klaas werd door een tbcbesmetting getroffen. Toch bleef hij zichzelf bekwamen.

Een aquarel van Klaas Fernhout
(Coll. Judith Hosli)


In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft hij twee jaar als decorschilder en ontwerper gewerkt bij de plateelfabriek "De Ram" in Arnhem om zich daarna in Blaricum te vestigen, waar hij op kamers ging wonen aan de Naarderweg. Hij werd lid van kunstenaarsverenigng "De Kring" in Hilversum, maar werkte voornamelijk in de beslotenheid van zijn atelier, zonder veel naar buiten te treden. Hij liet zijn werk voornamelijk aan vrienden kennissen zien, slecht enkele keren was er een tentoonstelling. De laatste tentoonstelling die tijdens zijn leven gegeven werd vond plaats in 2000 in "De Plankeniers" in Bussum.

Naast het tekenen las hij ook veel. Allerlei boeken van de grootste schrijvers van alle tijden hadden zijn aandacht. Dit maakte hem tot, wat zijn huisgenoot wel noemde, een wandelende encyclopedie, die in gezelschap in staat was tot het doceren over allerlei onderwerpen op het gebied van politiek en godsdienst. Zelf was hij een diepgelovig mens die al jong vanuit de protestantse kerk overging naar de katholieke. Hij zag het leven als een reis waarop je zoekend op weg bent naar je doel. Veel van zijn tekeningen laten dan ook mensen zien die gepakt en gezakt zijn en die kaarten en boeken lezen om daardoor de weg te vinden. Hij tekende graag mensen. Soms naar de werkelijkheid van echte modellen (portretten), maar ook in zijn fantasie of uit zijn herinnering. Ook kwamen religieuze onderwerpen aan de orde zoals de studies voor zijn ‘Kruisafname van Christus’ en tekeningen van het interieur of exterieur van kerkgebouwen en van mensen die daarin werkten.

Klaas Fernhout timmerde niet aan de weg. Hij leidde veeleer een wat teruggetrokken leven. Misschien is daardoor zijn oeuvre wel zo omvangrijk geworden. 

Klaas Fernhout, laatste rustplaats op
De Woensberg in Blaricum.
(Bron: online-begraafplaatsen.nl)

Op 1 februari 2006 overleed Klaas Fernhout op 78-jarige leeftijd. Hij werd begraven op begraafplaats "De Woensberg" in Blaricum.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van een In Memoriam in "Hei & Wei, dorpsblad voor Blaricum" geschreven door Jan Willems en een artikel geschreven door Ron van den Berg uit januari 2018.

De hierboven afgebeeld aquarel is eigendom van Judith Hosli. Indien u geïnteresseerd bent om in het bezit te komen van dit kunstwerk, neemt u dan contact met haar op. 

Deze aquarel verkeert in perfecte conditie. De afmetingen zijn 60 bij 80 cm. Fernhout was jarenlang bevriend met Marian Hosli, tante van Judith. Marian Hosli en Klaas kenden elkaar van de TBC kliniek, waar ze beiden patiënt waren. Marian Hosli was ook diepgelovig, zij vonden elkaar in het geloof. Klaas Fernhout heeft dit schilderij speciaal voor haar gemaakt. Wie belangstelling heeft om dit schilderij te kopen kan rechtstreeks contact met Judith Hosli opnemen via email: jemhos@gmail.com.   

Update 21-2-2022: Het schilderij is inmiddels verkocht.



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.