vrijdag 24 december 2021

IJzerwarenwinkel Strumpel

 IJzerwarenwinkel Strumpel verleden tijd (1-2-1999)

Ook hier houdt weer een bekende Baarnse winkel op met bestaan. Vijfenzestig jaar lang was Strumpel een begrip in de Bosstraat. Het begon met de eerste winkel. Een ijzerwarenwinkel. Behalve ijzerwaren was vroeger het assortiment uitgebreid met huishoudelijke artikelen, waaronder pannen, huishoudtrappen enzovoort. Velen van u zullen zich zeker nog de oude heer Strumpel en zijn echtgenote herinneren. Bij de oude heer Strumpel kon men nog schroeven en spijkers per ons kopen, die men vervolgens netjes op de weegschaal afwoog. Zoon Theo belandde zoals vroeger vanzelfsprekend in de zaak van pa. Pa en zoon Strumpel bestieren de zaak. In 1975 wordt een pand een paar huizen verder aangekocht, alwaar men in het begin de huishoudelijke artikelen van de ijzerwarenhandel gaat verkopen.

Hier houdt het verhaal pa Strumpel op. Een paar jaar later wordt de winkel omgetoverd tot sigaren en tijdschriftenwinkel. De sigarenwinkel wordt beheerd door mevrouw Strumpel, beter bekend als Sieb. Vorig jaar is dit pand verkocht aan Hypotheekshop Bos.

Maatschappelijke verandering

Dit jaar zal ook de ijzerwinkel ophouden te bestaan. Volgens de heer en mevrouw Strumpel is dit een bewuste keuze. Men ziet volgens Theo Strumpel een maatschappelijke verandering ontstaan. De consument heeft meer en meer gekozen voor het grootwinkelbedrijf. Al heeft Theo Strumpel naar zijn zeggen nog niet te klagen. Strumpel: 'Vaste klanten houd je toch altijd. Vroeger waren zelfs de leden van het koningshuis vaste klant. Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix, toen nog prinses kwam zelf in de winkel om spullen uit te zoeken. Ik weet nog dat zij dan gezellig met mijn vrouw een kopje thee in de keuken dronk. Het voordeel van een klein winkelbedrijf is, dat je bij ons nog twee of drie kan schroeven kopen. Bij het grootwinkelbedrijf zit je altijd vast aan pakjes met grote hoeveelheden. Wat je met de overige spijkers of schroeven moet doen dat moet men dan maar zien. En persoonlijk contact dat is tegenwoordig ver te zoeken. En deskundige uitleg over hoe je iets moet doen of gebruiken, daar heeft men tegenwoordig weinig tijd voor. Het geduld om de klant te woord te staan is bij sommige, de goede nagelaten ver te zoeken. Kijk, daar komen mijn vaste klanten voor. Maar ook die zullen eens verdwijnen en dat wil ik niet meemaken. Dus daarom heb ik besloten er mee op te houden. En ook hier doet zich hetzelfde euvel voor. Er is geen opvolging. De derde generatie heeft er gewoon geen trek in ouders op te volgen. Ook hier heeft weer een echtpaar moeten besluiten huis en haard te verkopen om te gaan genieten van een rustiger leven.

Om na een werkzaam leven nou eens voldoende tijd te besteden aan hun geliefde hobby's. Bij de heer en mevrouw Strumpel zijn dat reizen met hun caravan en knutselen. Voor de heer en mevrouw Strumpel geldt dat ze uitkijken naar de dag dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Zij hopen dan ook half maart de zaak te sluiten. Overigens zeggen beiden met veel plezier hun twee zaken gedreven te hebben.

 Heer en mevrouw Strumpel Sr. tijdens 40 jarig bestaan anno 1974

 

 Heer en mevrouw Strumpel Jr. anno 1999.

 

 Hieronder nog een advertentie van de Tabakspeciaalzaak van de Familie Strumpel.

 

TABAKSPECIAALZAAK

STRUMPEL

NU GRANDIOZE AANBIEDINGEN:

Sigaren: 50 Wilde Havana’s van 21.50 voor 17.50

50 Sprietjes van 18.50 voor............................... 13.50

Shag per 50 gram nu reeds v.a............................ 2.50

Sigaretten per pakje v.a..................................... 2.35

Nog meer aanbiedingen in de winkel BOSSTRAAT 5-7 BAARN (bij de Brink)

Ook het adres voor uw lectuur en wenskaarten