vrijdag 22 april 2016

Als stenen kunnen praten... Het Badhotel bij RTV Baarn

Nog steeds blijven wandelaars en fietsers stil staan bij het Badhotel aan de Julianalaan. Die prachtige toren in het midden van de twee nieuw aangebouwde zijvleugels blijft een trekpleister. Vroeger waren de twee zijvleugels voorzien van veel hout , maar na de grote brand werden ze  gesloopt en kwamen er appartementen in de nieuwe aanbouw. Het Badhotel het eerste ontwerp van de beroemde architect Berlage. Het gebouw kwam in gebruik als Watergeneesinrichting, later werd het een Hotel en Indische  repatrianten en Surinamers werden hier tijdelijk opgevangen. Maar de meeste Baarnaars kennen het nog als het BAVO huis. Met Wil Hordijk, Corrie Jansen, Shridath Bhola en Els Kooistra haalt RTV Baarn herinneringen op.

Het is 1885 en omdat kuuroorden in die tijd bij de elite erg in trek zijn, besluiten een paar Baarnse projectontwikkelaars om een Watergeneesinrichting annex Badhotel in het Prins Hendrikpark te laten bouwen. Want hier was 'een schone natuur, overvloedige gelegenheid tot wandelingen,  nabijheid van bosschen en landelijke stilte zonder drukkende eenzaamheid.".  Architect Berlage werd benaderd voor het ontwerp . Hij schetste een uitbundig, rustiek gebouw met aan beide zijden een langgerekte vleugel en in het midden een, met balkons en kappen, vormgegeven toren. Op 1 mei 1887 werd de nieuwe Watergeneesinrichting geopend. Het hele project had fl. 100.000.- gekost, voor die tijd een enorm bedrag.


Voor haar boek "Torens van Baarn" heeft Wil Hordijk ook onderzoek gedaan naar de geschiedenis van deze Watergeneesinrichting. Zij vertelt buiten op het gazon, over de bouw en de waterkuren die daar werden gegeven. Bij terugloop van de kuurgasten wordt de bestemming Badhotel.
Voor veel Baarnaars is het een uitje om op zondag te gaan kijken hoe rijke gasten zich hier vermaken.
De oorlog komt en na de Duitsers, Engelsen en Canadezen wordt er, zonder succes, geprobeerd om als Grand Hotel Astoria verder te gaan.
Het werd BAVO, Baarns Verzorgingshuis voor Oorlogsslachtoffers. De schoonvader van Corrie Jansen was directeur toen  daar ook Indische repatrianten kwamen. "Deze mensen hadden helemaal niets meer", vertelt ze, "kleding en ook de overtocht naar Nederland moesten ze zelf betalen".
In 1974 voldoet het BAVO huis niet meer aan de veiligheidsvoorschriften en wordt gesloten.
Na een grote uitslaande brand wordt er gedacht aan sloop. Maar in één van  de onbeschadigde vleugels wordt toch een groep Hindoestaanse Surinamers geplaatst.
Shridath Bhola heeft daar nog goede herinneringen aan. Als DJ zorgde hij voor gezelligheid en hij maakte de mensen wegwijs in Nederland en Baarn. Hij vertelt over zijn voorzitterschap, de voetbalwedstrijden die hij organiseerde en ook dat hij er een tijdje heeft gewoond.



Het pand komt in 1977 leeg en er volgt leegverkoop. Het moet worden gesloopt maar in het ontwerp voor het nieuwe appartementencomplex wordt het beeldbepalende torentje gelukkig behouden.
De eerste bewoner van de Prins Hendrik Residentie is Els Kooistra. “Bij de presentatie van het nieuwbouwplan waren er butlers met handschoenen aan. Heel luxe allemaal”. De bouw heeft ze helemaal gevolgd en met foto's vastgelegd. De Watergeneesinrichting is veranderd in een luxe appartementencomplex.

Deze uitzending is gemaakt door Jan Andries Smit, Ans van Egdom en Eric van der Ent.
Het eerste deel van de serie “Als stenen kunnen praten” kunt u vanaf zaterdag 23 april zien, deel 2 vanaf 27 april en deel 3 is vanaf 30 april te zien.

Hieronder zijn de uitzendingen terug te kijken:








RTV Baarn is analoog te ontvangen op kanaal 45, via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook. Of via het Digitale pakket van Ziggo kanaal 42 en van KPN op kanaal 626 .