donderdag 21 juni 2012

Te koop te Baarn, villa uit 1875

Dhr. Eelco Sok uit Baarn emailde ons een leuk raadsel. Uit een balk van een grachtenpand in Amsterdam kwam een stuk krant tevoorschijn. Het betreft hier het Algemeen Handelsblad van 6 februari 1876. Dus een krant van 136(!) jaar oud. De tekst is gedeeltelijk goed te lezen, maar vooral in het laatste gedeelte van de tekst is het artikel zodanig beschadigd dat de tekst niet meer te lezen is.

Maar geen nood, we leven tenslotte in 2012. Vandaag de dag wordt zo'n beetje alles gedigitaliseerd, neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op onze site ;-)

De website van de Koninklijke Bibliotheek bracht uitkomst. Daar vonden we een gescande versie van exact dezelfde krant, en nu wordt de tekst compleet zichtbaar.

Blijkens de advertentie moest u zich vervoegen bij de meester-timmerman Maatkamp te Baarn om de villa te kunnen bezichtigen. Blijkbaar was het niet nodig erbij te vermelden waar deze heer Maatkamp te vinden was, want een adres is er niet bij vermeld.
Volgens een adresboek van Baarn uit 1888 woonde timmerman Johannes Gerrit Maatkamp (1835-1910) aan de Eemnesserweg in Baarn. Deze geboren Baarnaar was een zoon van Gerrit Maatkamp en Petronella van Eijken. Blijkbaar was deze timmerman naast zijn dagelijkse werkzaamheden als timmerman tevens makelaar. Zijn zoon Frans Maatkamp (1865-1948) zou overigens later "echt" makelaar worden, maar ook hij was naast makelaar ook timmerman. Hij woonde aan de Veldstraat.
Afijn, dhr. Maatkamp hebben we nu geïdentificeerd, maar we blijven toch nog zitten met een ander vraagstuk: om welke villa gaat het hier precies?

Waar het Amalia-Park is, is duidelijk. Dat is grofweg het gebied tussen het station aan het Stationsplein en de Prins Hendrikaan. Ook de Lielaan kunnen we duiden. De Prins Hendriklaan heette voordien Lielaan. Maar de nieuwe Stationsweg, waar was die weg te vinden? Of zou dat gewoon de huidige Stationsweg zijn? Het station werd in 1874 gebouwd, het artikel is uit 1876. Het station was dus op dat moment nog maar 2 jaar oud. Misschien werd de huidige Stationsweg in die tijd daarom wel nieuwe Stationsweg genoemd. Het was immers een nieuw station.

Villa Baarnsteyn

Aangenomen dat bovenvermelde redenering juist is, dan zou het hier kunnen gaan om "Villa Baarnsteyn", die villa was te vinden op de linker hoek van de Stationsweg - Prins Hendriklaan. Deze villa was jarenlang de woning van de intendant van paleis Soestdijk, Johan Frederik Hendrik Guimond de Briquemond. Volgens de website van Archief Eemland werd de villa rond 1878 gebouwd en in 1969 gesloopt.

De villa op de andere hoek van de Prins Hendriklaan - Stationsweg
Maar het zou ook nog de villa op de andere hoek van de Prins Hendriklaan - Stationsweg kunnen zijn. Of deze villa een naam had is mij niet bekend. Weet iemand dat?
Het zou leuk zijn als we kunnen achterhalen wanneer deze beide villa's exact gebouwd zijn. Als één van de twee in 1875 gebouwd is, dan kunnen we denk ik aannemen dat we met dit puzzelen goed zitten.

Beide villa's zijn inmiddels lang verdwenen, zoals zoveel verdwenen is in Baarn.

De sloop van de rechter villa....

En dit hebben we ervoor terug gekregen...
Klik hier om het vervolg van dit verhaal te lezen.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.