zaterdag 14 april 2012

Nostalgie van nog niet zo lang geleden: De Discotiek

Ik wil niet knorrig overkomen hoor, maar is het tegenwoordig nog wel leuk om te winkelen? Toegegeven, Baarn heeft best een leuk winkelcentrum, maar denk eens terug aan ons centrum een jaar of 20 - 30 geleden. Was het toen niet veel leuker om te winkelen in Baarn?

De Laanstraat in Baarn in betere tijden
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Baarn. Waar je tegenwoordig in Nederland ook gaat winkelen, je ziet overal dezelfde eenheidsworst: Blokker, Trekpleister, Kruitvat, Hema, noemt u maar op. En in welke plaats je ook komt, in die winkels verkopen ze overal hetzelfde. Goed, er zijn nog steeds uitzonderingen. Denk maar eens aan boekhandel Den Boer in de Laanstraat en wat leuke kleine bloemenwinkeltjes en wat winkeltjes waar je prullaria om je huis te decoreren kunt kopen. Maar ik mis bijvoorbeeld een "H.A.S. Loomans" in de Laanstraat. Als je daar de deur opendeed klonk er een leuk belletje, dat de eigenaar erop attent maakte dat hij "klandizie" had. De deur moest je voorzichtig opendoen, want de winkel was zo volgestouwd met rommel dat het spul haast naar buiten kwam rollen. Kwam je daar voor het eerst kijken, dan was vervolgens de eerste beweging bukken naar de vloer om een rijksdaalder die daar lag op te pakken. En wat bleek: die knaak zat natuurlijk vastgeplakt aan de vloer, hilariteit alom. Ik mis dat soort dingen, heeft u dat nu ook? Ik dacht trouwens altijd dat zijn voornaam Has was, maar zijn voorletters waren H.A.S......
Waar is toch die tijd dat elke buurt in Baarn minimaal drie warme bakkers had. En dat de melkboer bij je aan de deur kwam, zijn flessen melk bij je voordeur achterliet en de lege flessen die je daar had neergezet weer meenam. Ik mis dat.

Nogmaals ik wil echt niet knorrig overkomen hoor, ik ben in de huidige tijd ook heel gelukkig. Ook ik vind het gemakkelijk om 's avonds om 8 uur nog even een paar boodschappen te doen bij Albert Heijn en dat je daar zo'n beetje alles kunt krijgen waar je vroeger naar 10 verschillende winkels voor moest. Maar het maakt het winkelen er niet leuker op.

En als ik nu toch aan het zeuren ben, ik mis ook mijn oude platenzaak. Ik ben van bouwjaar 1965, opgegroeid met die grote zwarte glimmende vinyl geluidsdragers, singletjes en lp's. Ik vond (en vind) het heerlijk om naar muziek te luisteren. Vooral van Queen, de band van Freddie Mercury. Daar moest ik alles van hebben, ook al maakten ze op een gegeven moment alleen nog maar bagger. Door het maken van het nummer Bohemian Rhapsody konden de jongens van Queen daarna echt geen kwaad meer bij mij doen, zelfs niet met een singletje als "Body Language", en dat wil wat zeggen. Later kwamen die kleine zilveren schijfjes, de compact discs. Tja, nog maar een keer alles kopen, het is niet anders.
In Baarn waren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vele muziekhandelaren. Om er maar een paar te noemen: Schuijff in de Laanstraat, Theo Bakelaar in de Nieuwstraat, waar vroeger Jamin zat in de Laanstraat kwam ook een platenzaak, tegenover het gemeentehuis in de Laanstraat zat er één. Wist u trouwens dat Willeke Alberti (ja, de dochter van Willy Alberti en moeder van Johnny de Mol) ook nog een platenzaak heeft gehad in Baarn? Die zaak zat achterin de Minikorf in de Laanstraat.
In die jaren zat ik op de lagere school in de Spoorstraat, de Astroschool. Lopend, op weg naar huis, kwam ik altijd langs Schuijff, waar ik steevast elke week het gedrukte exemplaar van de Nederlandse Top 40 ging halen. De halve school ging daar trouwens heen om die Top 40 te halen. Meneer Schuijff moest daar op een gegeven moment de rem op zetten, want hij moest voor dat drukwerk betalen en die kinderen van de Astroschool zorgden nu niet voor een enorme omzet. Sterker nog, ik haalde mijn Top 40 bij Schuijff, maar mijn hofleverancier voor mijn platen was toch De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat. Tjonge, daar heb ik wat uren doorgebracht. Luisteren, met een koptelefoon op, aan de balie, of minuten lang twijfelen voor het grote bord aan de wand waar alle singletjes uit de top 30 uitgestald waren.

De Discotiek werd op 8 november 1973 geopend door Ad en Corry de Bruijn. Zij vestigden zich aan de Nieuw Baarnstraat. Een prima tijd natuurlijk om een muziekhandel te beginnen, de platenbusiness was booming!
Ad hield zich met name bezig met de inkoop van de platen, zijn echtgenote Corrie de Bruijn-Berkhof deed de verkoop in de winkel. Dit zouden ze 25 jaar lang blijven doen, op 28 november 1998 sloot de  Discotiek definitief zijn deuren. De winkel bestond dus precies in de tijd dat de muziekindustrie op zijn hoogtepunt draaide. Na 1998 ging het snel bergafwaarts met de industrie omdat muziek steeds meer via internet verkrijgbaar werd.

Onlangs werd ik benaderd door Guido de Bruijn, zoon van Ad en Corry de Bruijn. Guido had een plakboek samengesteld met oud beeldmateriaal van de Discotiek. Hij vroeg of ik het leuk zou vinden om dat plakboek te bekijken. Natuurlijk! Dat wilde ik wel, en een afspraak was snel gemaakt.
De Discotiek bij de opening, aan de wand
het bord met singles
Bladerend door het plakboek was het alsof ik weer even alsof ik als kind weer in die winkel stond. Ik zie mezelf zo weer aan mevrouw De Bruijn vragen wanneer "de nieuwe van Queen" binnenkomt. In het het hoekje, lekker scheumen in de bak met twelve inches, aan de balie luisteren naar de hits van toen!
De winkel werd geopend in de tijd van de autoloze zondagen (voor wie zich dat nog herinnert!). Zie het reclamebord op de foto hiernaast.

Tegenwoordig is er vrijwel geen platenzaak meer te vinden in Baarn. De enige platenhandelaar in Baarn is nu Prelude in de Laanstraat. En daar wordt alleen klassieke muziek verkocht. Nee, winkeliers in muziekdragers zijn een uitstervend ras.Ad en Corry de Bruijn leven helaas allebei niet meer, de Discotiek is al bijna 15 jaar verdwenen uit het Baarnse straatbeeld. Maar ik denk nog steeds met veel plezier terug aan die tijd. Hieronder plaats ik nog wat leuke foto's van de discotiek in vroeger jaren, met dank aan Guido de Bruijn.
De Discotiek na de heropening in 1980
Ad de Bruijn tussen zijn platen

De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat, later zou ook de linker helft
bij de winkel getrokken worden
De Discotiek bij het 20 jarig bestaan. Inmiddels is ook de linker helft
muziekwinkel geworden.
Corry de Bruijn-Berkhof in haar winkeltje
Corry en Ad de Bruijn in hun winkel. Het tijdperk van de CD heeft
inmiddels zijn intrede gedaan
Het einde van een tijdperk....

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

5 opmerkingen:

 1. Leuk! Jeugdsentiment. Het waren zulke lieve mensen. Ze woonden een paar huizen verder en Guido was toen dus één van mijn speelkameraadjes. Van meneer de Bruin kreeg ik een keer een sprookjes-lp, omdat ik zo vaak in het ziekenhuis lag. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn eerste 3 plaatjes kreeg ik van mijn opa voor mijn 13de verjaardag. In 1961 samen met hem naar de platenzaak op het hoekje Sophialaan/Nieuw Baarnstraat. Het oranje draagbare pickupje met deksel als speaker had ik van mijn ouders voor mijn verjaardag gekregen. Maar hoe heette die winkel? Singeltjes heb ik nog steeds, van Elvis, Fats Domino en Ted Herald...
  Overigens heb ik zelf nog in de platenzaak van Lengers in de Brinkstraat gewerkt. Het plafond werd toen mooi versierd door de kunstenaar Jan Veldhuizen. In een aparte soort serre van de lampenwinkel Lengers was de platenzaak. Mw. Lengers was getrouwd met Guus Vries en zij hadden 3 zonen, waaronder Hugo Vries, nu de makelaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zat er op de hoek Sophialaan / Nieuw Baarnstraat ook een platenwinkeltje? Kan ik me niet herinneren. Alleen een 'decoratie' winkel of zo...

   Verwijderen
 3. Dat winkeltje van Willeke Alberti heette Disco Alberti, achterin de Minikorf. Toen het geopend werd door Willeke zelf was er geen doorkomen aan in de winkel.
  Bij de Discotiek heb ik ook mijn eerste lp's (Abba e.d.) en singletjes gekocht en heel veel met die witte "telefoonhoorns" aan mijn oor gezeten. Wel onhandig dat je die altijd moest vasthouden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klopt niet. Hij is geopend door LUV, niet door Willeke Alberti

   Verwijderen