vrijdag 30 december 2022

Baarns postkantoor 75 jaar in de Teding van Berkhoutstraat

 Baarns postkantoor 75 jaar in de Teding van Berkhoutstraat (25-07-1988)                                                                         

Het postkantoor in de Teding van Berkhoutstraat viert aanstaande maandag 25 juli een verjaardag! Die dag is het namelijk precies 75 jaar geleden, dat dit kantoor op deze plaats geopend werd. 

Inmiddels komt het publiek overigens allang niet meer uitsluitend voor post- handelingen aan het loket. Er zijn immers vele diensten samengebracht, men werkt er ook voor andere opdrachtgevers. Denk maar aan de Rijksdienst Wegverkeer, Postbus 51 en niet te vergeten de, overigens geheel zelfstandig georganiseerde, Postbank.

Historie

Oorspronkelijk werden de Baarnse postbrieven uit het dorp afgeven en opgehaald bij Groeneveld. Een werkje dat bode Beurmanjer uit de Stationsweg (hoewel die toen nog niet zo genoemd werd) op zich had genomen. Voor zijn woning achter de Pauluskerk was een brievenbus geplaatst.

Eerst op 1 januari 1866 werd een hulppostkantoor in onze dorpskom gevestigd en wel in de woning van de heer Schurink, die tevens ’brievengaarder’ werd. De postwagen stopte voortaan niet meer bij Groeneveld, maar reed door naar Schurink en er kwam zelfs een heuse brievenbesteller, de heer F. Camper.

De komst van de spoorlijn noodzaakte tot een geheel nieuw postkantoor in Baarn, dat naast het toenmalige gemeentehuis in de Hoofdstraat gesticht werd. Dat kantoor werd op 12 januari 1877 in gebruik genomen en als eerste directeur kwam de heer H. Holtschue. Hij zou deze post ruim 32 jaar bekleden, namelijk tot 1 april 1909. Ook het aantal bestellers werd toen met twee (de heren J. Verwoert en T. de Ruig) vermeerderd.

De groei van het dorp noodzaakte ook uitbreiding van het postkantoor. Eerst gebeurde dat in de Hoofdstraat al in 1892 en vervolgens weer in 1903. Nog zeven jaar later besefte men, dat overgang naar een moderner gebouw onvermijdelijk was en daarom kocht het rijk in 1910 grond aan de Teding van Berkhoutstraat, waar dus op 25 juli 1913 — overigens zonder enig ceremonieel — het voor nog geen dertig mille door de Utrechtse firma Schippers gebouwde kantoor in gebruik genomen werd.

Na 23 jaar (1936) werd een verbouwing gerealiseerd, waarbij eigenlijk alleen de buitenmuren bleven staan. In het gebouw werd alles totaal gemoderniseerd. Eigentijds overigens voor die periode, want na de tweede wereldoorlog werd alles weer drastisch veranderd. De laatste keer nog in 1982, toen het lokettenfront vernieuwd en beveiligd werd, terwijl tegelijk de postbussen in de hal de ruimte kregen.

De huidige directeur J.G. van de Kraats is alweer de 13e postdirecteur van Baarn. Hij volgde hier in juli 1980 zijn voorganger Koch op. Bij de opening in 1913 van het nieuwe postkantoor in de Teding van Berkhoutstraat bekleedde de heer J. Reyenga hier de directeurspost. Hij was het jaar daarvoor naar Baarn gekomen, maar werd op 1 augustus 1914 alweer afgelost.

De PTT is dit jaar nog een staatsbedrijf, maar met ingang van 1 januari 1989 komt het bedrijf losser van de staat te staan, zodat de politiek er veel minder grip op krijgt. Men verkrijgt dan een aparte NV-status, hoewel het aandelenpakket vooreerst nog bij de staat blijft. De PTT is en blijft een openbaar nutsbedrijf met vervoersplicht om door geheel Nederland één en hetzelfde tarief aan te houden.


Het Postkantoor in de Teding van Berkhoutstraat



Het Postkantoor in bedrijf