woensdag 14 maart 2012

Populierenlaan voor eventjes weer Elisabethstraat

Afgelopen zondag, 11 maart 2012, was een bijzondere dag. Voor eventjes werd de Populierenlaan in Baarn weer omgedoopt tot Elisabethstraat. Waarom? Dat leest u hieronder.

Tot 1920 had je in Baarn de Hanensteeg. Die liep van de Zandvoortweg naar de Verlengde Dalweg (heet nu Berkenweg). De steeg hoorde bij de oude buurt Santvoort, waar ook de Johannalaan, Dijkweg, Dallaan, Zandvoortlaan toe behoorde. Santvoort was een arme buurt. Het was een zogenaamde arbeidersbuurt, maar een groot gedeelte van de buurt was werkloos. Het was armoe troef...

De naam Hanensteeg lag in de buurt echter niet goed. De bewoners vonden de naam maar niets. Het werd geassocieerd met kemphanen waardoor de naam een negatief gevoel opriep. Men wilde de naam veranderen en zo werd een verzoek in bij de gemeenteraad ingediend om de naam van de steeg te wijzigen. Die toestemming kwam er. Besloten werd om de straat te vernoemen naar het eerste kind dat in de straat geboren zou worden.

Elisabeth Overeem met haar straatnaambordje
Het omdopen van de Populierenlaan naar Elisabethstraat
Op 1 februari 1920 was het zover. Het gezin van schilder Adriaan Overeem en Teuntje Nagel, wonende aan de Hanensteeg 15, werd verblijd met de geboorte van een dochter: Elisabeth Overeem. In 1921 werd de naam "Elisabethstraat" voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders als nieuwe naam voor de Hanensteeg. Het verzoek werd gehonoreerd en vanaf dat moment heette de steeg Elisabethstraat. En zo zou de straat blijven heten tot rond 1970 de wijk Santvoort gesaneerd werd. Vrijwel alle woningen aan de Elisabethstraat, Dijkweg en Johannalaan werden gesloopt. Op die plek verschenen nieuwe woningen aan straten die de namen van bomen kregen. Op die locatie zijn nu de Goudenregenlaan, Elzenlaan en Essenlaan te vinden. De Dallaan en Zandvoortlaan bleven bestaan, maar werden omgedoopt naar Eikenweg en Beukenlaan. Verlengde Dalweg werd vanaf die tijd Berkenweg genoemd. En ook het laatste stukje van de Elisabethstraat bleef bestaan, het gedeelte vlakbij de Zandvoortweg waar onder andere Koenen, Luijer, Van den Brakel, Witzier en Radstok woonden. Dat stukje werd omgedoopt tot Populierenlaan, en zo heet het nog steeds... tot afgelopen zondag.

Gerda Dusseldorp-Van Leeuwen, dochter van Elisabeth Overeem
samen met Eric van der Ent, opgegroeid in de Elisabethstraat. Op
de achtergrond kijkt Dhr. E. Nagel, destijds melkhandelaar in het
straatje instemmend toe.
Onlangs werd ik benaderd door dhr. Jan Overeem uit Woudenberg. Jan liet ons weten dat het oude straatnaambordje van de Elisabethstraat nog steeds bestaat en dat het nu in het bezit is van de dochter van naamgeefster Elisabeth Overeem: Gerda Dusseldorp-Van Leeuwen. Nu ben ik opgegroeid in de Elisabethstraat. Mijn ouders woonden na hun trouwen op zolder bij Teus en Gradje Koenen, naast lompenhandel Luijer. Ik wilde heel graag met het straatnaambordje bij het huis waar ik ben opgegroeid op de foto, dus een afspraak werd gemaakt om dit te gaan doen en zondag was het zover. Jan Overeem, zijn echtgenote Marja en de dochter van Elisabeth: Gerda Dusseldorp-Van Leeuwen met echtgenoot Dirk kwamen naar Baarn. Gezamenlijk togen we naar de Populierenlaan om het bordje "Elisabethstraat" over het straatnaambordje "Populierenlaan" te bevestigen. Voor even had de straat zijn oude naam weer terug. Onopgemerkt bleef het niet. Uit alle hoeken en gaten verschenen oude bewoners van de Elisabethstraat en al snel werden oude herinneringen opgehaald. De Elisabethstraat was die middag tevens "Memory Lane".

Eric van der Ent
http://www.groenegraf.nl


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.