zondag 2 september 2012

Een gevelsteen in de Westerstraat in Baarn

Al twee keer eerder plaatste ik een gevelsteen met een verhaal in ons weblog. Dit keer werd ik getipt door mevr. Anneke Hooft-Gaarenstroom. Zij schreef dat haar ouderlijk huis aan de Westerstraat 24 in Baarn staat, en dat er in de voorgevel een gevelsteen is aangebracht. Tijd dus om weer met fototoestel op pad te gaan.

De gevelsteen in de voorgevel van Westerstraat 24 in Baarn
In de tijd dat de woning aan Westerstraat 24 gebouwd werd heette de straat nog Oosterdwarsstraat. Op de gevelsteen staat vermeld:

DE EERSTE STEEN GELEGD
DOOR
HENDRIK DE BOER
OUD 5 JAAR
OP
?-10-11

Westerstraat 24 in Baarn. De gevelsteen bevindt zich links naast het raam.
Op de plek van het vraagteken hangt een klim-hortensia, waardoor de exacte dag niet leesbaar is, maar blijkbaar is de steen in oktober 1911 gelegd. Nu zou het uiteraard leuk zijn als we kunnen achterhalen wie deze Hendrik de Boer was. Helaas is die naam wel veel voorkomend, maar ik doe een poging. In oktober 1911 was deze Hendrik 5 jaar oud. Hij moet dus rond 1906 geboren zijn. In ons bestand vinden we een Hendrik de Boer, zoon van Arie de Boer en Aartje Bruinink. Hij trouwde op 19 februari 1932 in Baarn met Johanna Elzinga, dochter van Abraham Elzinga en Geertje Hoekstra. Een exacte geboortedatum van deze Hendrik heb ik nog niet kunnen vinden, maar bij zijn huwelijk was hij 25 jaar oud. Hij zou dus geboren zijn rond 1907. Eind 1922, toen de gevelsteen gelegd is, was hij dus 5 jaar oud. Het zou hem kunnen zijn!!

Het overlijdensbericht van Hendrik de Boer
Vader Arie de Boer was timmerman, dus werkzaam in de bouw. Overgrootvader Hendrik was metselaar, dus ook in de bouw. Hendrik senior leefde in 1911 echter al lang niet meer. Mogelijk was vader Arie als timmerman betrokken bij de bouw van het rijtje woningen aan de Westerstraat en is zoontje Hendrik als eerste-steenlegger gevraagd.

Hendrik de Boer is overleden op oudjaarsdag 1978. Hij is op 5 januari daaropvolgend begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.
Het is niet 100% zeker dat deze Hendrik de Boer de legger van de eerste steen is, maar theoretisch is het mogelijk. Als u me meer kunt vertellen, dan hou ik me uiteraard aanbevolen.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.