donderdag 6 september 2012

Willem van Beerschoten, recordhouder

Een advertentie uit het Baarnsch Weekblad van 18-3-1889
Als je, zoals ik, stamboomfanaat bent, ben je altijd op zoek naar kleine dingetjes die een persoon interessant maken. Inmiddels heb ik in de loop der jaren bijna 50.000 personen "aan elkaar geknoopt". Connecties tussen families vastgelegd. Bijna al die personen hebben hun roots in Baarn en omgeving. Als er zoveel mensen in het bestand zitten, ga je op zoek naar kleine bijzonderheden. Wie van de personen is het oudst geworden? Wie waren er het langst getrouwd? Wie hadden de meeste kinderen? Zo liep ik ook tegen Willem van Beerschoten aan. Hij is kampioen trouwen in mijn bestand. En dan niet het langst getrouwd, maar het vaakst getrouwd. Maar liefst vijf keer stapte hij in het huwelijksbootje.

Helaas is mij over Willem van Beerschoten niet veel bekend. Hij werd op 13 oktober 1821 in Maartensdijk geboren als zoon van Wouter van Beerschoten en Hilligje van Zijtveld. Overigens werd hij ingeschreven als Willem Beerschoten, dus zonder "van". Pas in later jaren verscheen het tussenvoegsel in zijn naam. Nog weer later verdween het woordje "van" weer uit zijn naam. Willem was smidsknecht van beroep, later smid. Dat Willem vijf keer getrouwd is, wil niet zeggen dat hij knipperlicht-relaties had. Nee, de relaties liepen niet op de klippen. Al zijn echtgenotes overleden op jonge leeftijd. Dat moet toch vreselijk zijn om vier keer je geliefde te moeten begraven. Zijn laatste echtgenote overleefde hem.

Op 18 augustus 1843 trouwde Willem voor het eerst. Hij was toen 21 jaar oud. Zijn echtgenote, Geertje van Wittenberg was geboren op 24 oktober 1820 in Woudenberg. Het huwelijk vond plaats in Doorn. Geertje stierf op 42 jarige leeftijd in 1863 in Maartensdijk. In haar korte leven schonk ze Willem zes kinderen. Drie stierven op jonge leeftijd. Het zat Willem niet mee.

Anderhalf jaar na het overlijden van Geertje trouwde Willem opnieuw. Hij was toen 42 jaar oud. Hendrikje Meerbeek uit Woudenberg was de Bruid. Ze trouwden op 23 september 1864 in Doorn. Hendrikje was acht jaar jonger dan Willem. Zij schonk hem drie kinderen. Ook Hendrikje Meerbeek werd niet oud. Ze stierf op 24 juni 1872 in Maartensdijk, net als eerste echtgenote Geertje werd ze 42 jaar oud.

Een jaar later trouwde Willem voor de derde keer. Willem was toen 51 jaar oud. Op 4 juli 1873 trouwde hij in Maartensdijk met de 34-jarige Anthonia Heens, geboren in Soest. Uit het huwelijk van Willem en Anthonia werden geen kinderen geboren. Maar de pech bleef Willem achtervolgen. Ook Anthonia werd, net als de twee vorige echtgenotes, 42 jaar oud. Ze stierf op 28 augustus 1881 in Hilversum.

Ruim een jaar later was het tijd voor echtgenote vier: Jannetje Gijtenbeek, geboren in Baarn. Willem was inmiddels 61 jaar oud. Jannetje was 49 jaar oud. Het huwelijk vond plaats op 10 november 1882 in Baarn. Rond deze tijd moet Willem zich ook in Baarn gevestigd hebben. Zijn kinderen uit eerdere huwelijken trouwden vanaf die jaren ook in Baarn. In het adresboek van 1888 van Baarn heb ik zijn vermelding echter niet gevonden. Ik ben benieuwd of iemand kan vertellen waar smid Willem van Beerschoten zijn smederij had. Ook Jannetje Gijtenbeek was geen lang leven beschoren. Zij stierf op 15 december 1888 op 55 jarige leeftijd in Baarn en werd begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg. Uit het huwelijk werden geen kinderen geboren.

Leendert Johannis Beerschooten
(1890-1974)
Er zat weer ruim een jaar tussen, toen trouwde Willem van Beerschoten voor de vijfde en laatste keer. Op 24 januari 1890 trouwde hij in Baarn met de 24(!)-jarige Ploontje de Witte. Willem was inmiddels een oude baas van 68 jaar oud. Ploontje is rond 1866 geboren in Amsterdam. Voordat ze met Willem trouwde had ze al een "voorkind": Pieter Johannes de Witte. Zij schonk Willem ook nog een zoon: Leendert Johannis Beerschooten, geboren 14 februari 1890 in Baarn. Willem werd dus op 68-jarige leeftijd, een maand na zijn huwelijk, nog een keer vader. Het huwelijk was dus "een moetje". Hoewel ook Ploontje niet oud werd, stierf Willem van Beerschoten eerder. Vijf jaar na zijn vijfde huwelijk, op 5 januari 1895, stierf hij op 73-jarige leeftijd in Baarn. Hij werd begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg. Na het overlijden van van Willem van Beerschoten kreeg Ploontje de Witte nog (minstens) drie kinderen uit onbekende relatie. Ploontje werd slechts 49 jaar oud. Ze stierf op 28 januari 1915 in Zeist en ook zij werd begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn.

Het is jammer dat ik van Willem van Beerschoten zo weinig te weten ben gekomen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag willen weten, waar zijn smederij te vinden was. Een foto van hem, zal er wel niet zijn. Hij stierf al in 1895. De advertentie uit 1889 die ik bij dit artikel geplaatst heb, is eigenlijk het enige bewijs van zijn bestaan, dat ik heb. Vijf huwelijken, dat is niet mis. Tot op heden is deze Willem dus recordhouder in mijn database. Mocht u iemand in het Eemland kennen die meer dan vijf keer getrouwd was, dan hoor ik dat uiteraard graag!

Bent u benieuwd naar de volledige gezinskaart van Willem van Beerschoten, klik dan hier.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen