donderdag 20 juli 2017

Het Bushcraftweekend in Baarn


Regen en kou deren in 2015 de bushcrafters niet
Door Rianneke Mees
BAARN - Stromende regen, hagelbuien en vorst. De 150 bushcrafters die op het negentiende Bushcraftweekend in Baarn waren, kregen het behoorlijk voor hun kiezen. Desondanks vormden de bushcrafters weer een warme gemeenschap.
"Dit is het weerstype dat de meeste onderkoelingen oplevert," stak van Nannike Buvelot meteen van wal bij haar workshop Winter EHBO. ,,Het is nat, koud en er staat wind. Onderkoeling ontstaat echt niet alleen bij sneeuw en vorst." Workshops volgen, dat betekent vaak staand of zittend luisteren naar uitleg en daarna zelf aan de slag gaan. De workshop Winter EHBO begon daarom met een soort tikkertje, zodat de deelnemers niet al te koud werden. Ze leerden ook vooral elkaar in de gaten te houden; je lippen verraden veel, en dan gaat het niet alleen om de kleur. ,,Probeer maar eens 'Liesje leerde Lotje lopen langs de lange lindenlaan' te zeggen als je het koud hebt." Natuurlijk ontbrak de uitleg over het nut van laagjes kleding niet, maar ook doorgewinterde bushcrafters leerden hier wat nieuws: paracetamol verwijdt de bloedvaten, en dat geeft meer warmteverlies. Bij pijn is Ibuprofen dus beter. Bloedverlies betekent ook warmteverlies en sneeuw kun je juist ook gebruiken om een wal te maken, zodat je uit de wind zit.

Wie warm wil blijven, doet er goed aan om de basisvaardigheden van bushcraft goed onder de knie te krijgen. Gelukkig waren er ook deze keer weer de 'klassiekers' onder de workshops, zoals de workshops vuurboog, omgaan met en bijl en tarptentjes bouwen. En je hoeft niet altijd een dure kachel of brander aan te schaffen om warm te blijven, leerden Stefan Belmans en Florian hun publiek tijdens de workshop Kampcomfort. Zij bouwden kachels en branders van IKEA-bestekbakjes en van wasmachineonderdelen. ,,Daklozen in alle steden van de wereld gebruiken afval om branders van te maken." Een leeg blik schoensmeer kan dienen als verzamelplek voor restjes kaarsvet. ,,Al het geld dat je met zulke zelfgemaakte dingen bespaart, kun je beter besteden aan een goed mes en een goede bijl," besloten zij.




Een goed mes was ook één van de eerste zaken die genoemd werden in de workshop 'Planning van een onbedoelde reis' van Tom Zoomer. Maar deze workshop ging verder dan het maken van een lijstje met dingen die je beslist moet meenemen als je hals-over-kop te voet je huis moet verlaten in een oorlogssituatie. Want behalve spullen neem je ook mensen mee, die ieder hun eigen kwaliteiten en zwakheden inbrengen. ,,Aan een toneelspeler heb je misschien net zoveel als aan iemand die aan vechtsport doet. Iedereen kan een groepsleider zijn op het terrein waar hij of zij goed in is."








Speciale gast Peter Friebel van de Zweedse bushcraftschool Varavild was voor het eerst op het Bushcraftweekend. Hij gaf maar liefst vier workshops. Twee daarvan hadden een spelkarakter, waarbij deelnemers onder meer geblinddoekt door het bos gingen. Peter noemt zichzelf een spirital survivalist en een naturalist. Wie de serie Dual survival op Discovery Channel kent, zal in hem een Cody herkennen. Bushcrafters die bekend zijn met het werk van Tom Brown jr, voelden meteen aan wat Peter bedoelde tijdens zijn workshops Holistic tracking en Sign aware. Peter probeert zijn cursisten 'naturvaken' bij te brengen, wat het best te vertalen is met natuurbewustzijn en -opmerkzaamheid.







Dat deed hij onder meer met de oefening 'small world'. Deelnemers moesten eerst tien minuten staand naar een afgebakend stuk grond kijken, vervolgens tien minuten liggend op de grond, daarna tien minuten gehurkt en daarna weer staand. De uitkomst van deze oefening was dat je veel scherper kon zien de tweede keer dat je staand naar hetzelfde stuk grond keek. ,,Niet je ogen worden beter, maar je haalt hiermee een paar filters en blokkades weg, zodat je je meer bewust bent." Deze verscherpte blik kwam vervolgens goed van pas bij het zoeken naar sporen. Deelnemers moesten elkaars sporen leren herkennen en volgen. En natuurlijk is het dan leuk om te kijken of de ander doorheeft dat je achteruit liep bij het sporen maken.




Zoals altijd waren er weer een hoop bekende gezichten. Naar een Bushcraftweekend kom je immers ook voor de gezelligheid. Maar ook nieuwelingen ontbraken niet. Koen Bakker uit Beestserzwaag bijvoorbeeld kende bij aankomst niemand, maar vond prima aansluiting. Hij nam direct ook zijn twee dochters Zara (8) en Emma (10) mee, wat beste opmerkelijk is, want meestal gaan vaders eerst 'verkennen' of het ook wat voor hun kinderen zou zijn. Maar Emma en Zara bleken net als de andere bushcraftkinderen prima bestand tegen regen en kou.


Behalve nieuwe deelnemers waren er ook aardig wat nieuwe workshopgevers deze negentiende editie van het Bushcraftweekend. Geneeskundige en schrijver van het boek 'Oersterk'Richard de Leth deelde zijn kennis over de invloed van voedsel op je lichaam, Jerome Paques en Bram Oosterbroek lieten zien dat je ook in de winter voedsel uit de natuur kunt halen en Hasse Mees (11) liet met haar workshop Dot painting zien dat ook kinderen een workshop kunnen geven. Bushcraft blijkt steeds meer mensen aan te spreken. En dan deert de regen en kou niet.

De foto's zijn gemaakt door Vincent Bosch (eerste), Jacqueline Raaijmakers en Rianneke Mees (laatste)

 Geplaatst door L.J.A.Bakker


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  


Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl