vrijdag 29 oktober 2021

Het Buitenhuis Canton

 

Alleen hele oudere Baarnaars zullen zich deze buitenplaats met zijn bijzondere bouwstijl nog kunnen herinneren, want de villa werd In het jaar 1910 afgebroken.


Huize Canton

Waarom dit huis in deze Chinese stijl werd gebouwd? vraagt u. Wij vonden er in "Pluim" o.m. het volgende over: Het buitenhuis "Canton" zo heette de buitenplaats, is in 1793 door den heer Reinhard Scherenberg in Chinese stijl gebouwd. Dezelfde heer, tapijtfabrikant van koeharen, tapijten en daarbij scheepskapitein, had na zijn volbrachte reizen in China in de jaren 1790 en 1791 het nabij gelegen buitenhuis In "Peking" in dezelfde stijl laten oprichten.

Scherenberg was namelijk door zijn handel op China schatrijk geworden, hij woonde In Amsterdam en "Canton" was dan ook uitsluitend zijn "buitenhuis", waar hij rust en verpozing vond in het dorpje Baarn. Het was een exotisch zomerverblijf. 

In het jaar 1815 kwam de buitenplaats in het bezit van de Prins van Oranje. Na in de vorige eeuw nogal eens van bezitter te zijn verwisseld, werd "Canton" in 1904. eigendom van de heer August Janssen (die o.m. aan Baarn een badinrichting schonk). Naast hem waren een der laatste bewoners de dames Spengler, die er een sanatorium hielden.

“Waar dit buitenhuis stond?" vraagt een jongere lezer. Tussen de Javalaan en de CantonIaan, waar het hoofdkantoor van "Conservatrix" was gevestigd die op 8 december 2020 failliet was verklaard op verzoek van de Nederlandse Bank.

De huidige villa is wel in een geheel andere stijl gebouwd dan die op het oude plaatje.

Tussen twee haakjes: De naam Scherenberg wordt ook thans nog in ere gehouden door de

gelijknamige flat aan de Schoolstraat.

Het huidige gebouw aan de Cantonlaan