Opa Baard |
Vele jaren stond bovenstaande naam te lezen aan de Faas Eliaslaan. Het was met grote letters in gekleurde vetplanten gemaakt voor het huis met de dahliakwekerij. Ik bedoel, zoals de oudere Baarnaars wel zullen begrijpen, de kweek van opa Hornsveld. Meestal 'opa Baard' genaamd. Enkelen onder U, hebben misschien ook nog wel zijn vader, de heer Nicolaas Hornsveld, gekend, die de hoge leeftijd van 100 jaar bereikte. Op die honderdste verjaardag schreef hij het volgende dankwoord.
"Aangezien het mij onmogelijk is allen die mij op mijn honderdste verjaardag persoonlijk bezoek, dan wel schrijven, stoffelijke blijken of op welke wijze dan ook verrasten, schriftelijk te bedanken doe ik het graag langs deze weg. Mede namens de familie, N. Hornsveld". Gedateerd september 1936.
Van de populaire familie Hornsveld kunnen wij ouderen ons nog goed 'opa Baard' voor de geest halen. Hij was een gezellig mens, zoals alle Hornsvelden. Denk maar eens aan zoon Klaas, die altijd met een bloem in zijn knoopsgat liep. 'Opa Baard' stond in heel Europa bekend om zijn kennis op het gebied van de dahlia cultures. Men noemde hem de Dahliakoning, de nestor der Dahlia pioniers. Op zijn negentigste verjaardag kwamen wel 300 bezoekers, die hem allen op de een of andere wijze in, het zonnetje wilden zetten. Het gemeentebestuur, onder aanvoering van destijds burgemeester van Beek Calkoen was aanwezig alsmede de intendant van het paleis jhr. C. Dedel, die de gelukwensen van de koninklijke familie overbracht.
Ik wil U niet alle verenigingen noemen, die op deze verjaardag aanwezig waren, maar U begrijpt dat alles wat met de tuinbouw te maken had acte de préséance gaf. Ook de beide gereformeerde predikanten ds. Zeyl en ds. Zeegers, want op kerkelijk gebied behoorde de familie Hornsveld tot de trouwste gemeenteleden. 'Opa Baard' kreeg vele waardevolle geschenken, waaronder veel sigaren. ,,Het zijn er wel veel, maar ik krijg ze wel op" zei een glunderende 'Opa Baard'.
de 100 jarige Hornsveld in de zijspan. Zijn zoon Hendrik berijdt de motor. |
De heer Hornsveld werd dikwijls op het Paleis te Soestdijk uitgenodigd om aan Koningin Emma zijn nieuwste aanwinsten te laten zien. Een nieuw soort dahlia gaf hij de naam 'Prinses Juliana' mee. Hornsveld nam de vrijheid om Koningin Emma te vragen hoe zij deze bloem vond. Zij liep toen naar een ander soort dahlia, genaamd koning Leopold, en zei "Deze vind ik wel mooier Hornsveld, want deze dahlia heeft een open hart. Ik hou van open harten, behalve bij een krop sla" en lachend liep zij vervolgens verder. Later bracht Koningin Wilhelmina hem een bezoek. Tegen de etiquette van het koninklijk huis in vroeg Hornsveld haar hoe zij de dahlia 'prinses Juliana' vond.
Zij bekeek ook de dahlia, ietwat gestreng, en antwoordde alsof zij de 'ongepaste vraag' niet gehoord had "U heeft nogal moeilijkheden met de export naar de Verenigde Staten Hornsveld". Gelukkig leven we nu in een geheel andere tijd.