vrijdag 22 oktober 2021

BURBANKIA

Opa Baard
 BURBANKIA

Vele jaren stond bovenstaande naam te lezen aan de Faas Eliaslaan. Het was met grote letters in gekleurde vetplan­ten gemaakt voor het huis met de dahliakwekerij. Ik bedoel, zoals de ou­dere Baarnaars wel zullen begrijpen, de kweek van opa Hornsveld. Meestal 'opa Baard' genaamd. Enkelen onder U, hebben misschien ook nog wel zijn vader, de heer Nicolaas Hornsveld, ge­kend, die de hoge leeftijd van 100 jaar bereikte. Op die honderdste verjaardag schreef hij het volgende dankwoord.

"Aangezien het mij onmogelijk is allen die mij op mijn honderdste verjaardag persoonlijk bezoek, dan wel schrijven, stoffelijke blijken of op welke wijze dan ook verrasten, schriftelijk te bedan­ken doe ik het graag langs deze weg. Mede namens de familie, N. Horns­veld". Gedateerd september 1936.

Van de populaire familie Hornsveld kunnen wij ouderen ons nog goed 'opa Baard' voor de geest halen. Hij was een gezellig mens, zoals alle Hornsvel­den. Denk maar eens aan zoon Klaas, die altijd met een bloem in zijn knoops­gat liep. 'Opa Baard' stond in heel Europa bekend om zijn kennis op het gebied van de dahlia cultures. Men noemde hem de Dahliakoning, de nes­tor der Dahlia pioniers. Op zijn negen­tigste verjaardag kwamen wel 300 be­zoekers, die hem allen op de een of andere wijze in, het zonnetje wilden zetten. Het gemeentebestuur, onder aanvoering van destijds burgemeester van Beek Calkoen was aanwezig als­mede de intendant van het paleis jhr. C. Dedel, die de gelukwensen van de koninklijke familie overbracht.

Ik wil U niet alle verenigingen noemen, die op deze verjaardag aanwezig wa­ren, maar U begrijpt dat alles wat met de tuinbouw te maken had acte de préséance gaf. Ook de beide gerefor­meerde predikanten ds. Zeyl en ds. Zee­gers, want op kerkelijk gebied behoor­de de familie Hornsveld tot de trouw­ste gemeenteleden. 'Opa Baard' kreeg vele waardevolle geschenken, waaron­der veel sigaren. ,,Het zijn er wel veel, maar ik krijg ze wel op" zei een glun­derende 'Opa Baard'.

de 100 jarige Hornsveld in de zijspan. Zijn zoon Hendrik berijdt de motor.

In 1907 begon hij met het kruisen van verschillende dahliasoorten en had daar veel succes mee. Dat leverde hem dan ook enkele onderscheidingen op, zoals Ridder in de Orde van Oranje-Nassau alsmede vele buitenlandse onderschei­dingen. Hij is altijd een bescheiden man gebleven. 

De heer Hornsveld werd dikwijls op het Paleis te Soestdijk uitgenodigd om aan Koningin Emma zijn nieuwste aan­winsten te laten zien. Een nieuw soort dahlia gaf hij de naam 'Prinses Julia­na' mee. Hornsveld nam de vrijheid om Koningin Emma te vragen hoe zij deze bloem vond. Zij liep toen naar een ander soort dahlia, genaamd ko­ning Leopold, en zei "Deze vind ik wel mooier Hornsveld, want deze dahlia heeft een open hart. Ik hou van open harten, behalve bij een krop sla" en lachend liep zij vervolgens verder. Later bracht Koningin Wilhelmina hem een bezoek. Tegen de etiquette van het ko­ninklijk huis in vroeg Hornsveld haar hoe zij de dahlia 'prinses Juliana' vond.

Zij bekeek ook de dahlia, ietwat gestreng, en antwoordde alsof zij de 'on­gepaste vraag' niet gehoord had "U heeft nogal moeilijkheden met de ex­port naar de Verenigde Staten Horns­veld". Gelukkig leven we nu in een geheel andere tijd.