vrijdag 5 augustus 2022

Antwoord vorige week

-  Zandvoortweg 82 

- en Frank Franken

Frank is begonnen als knecht bij zijn vader, Jan Franken, op de boerderij gelegen aan Zandvoortweg nr: 82. Later heeft Frank het bedrijf overgenomen van zijn vader Jan. Daar hielden ze koeien, pinken, varkens, slachtkuikens en er is ook een tijd geweest dat zij 350 kalkoenen hadden. Frank werkte ook nog als arbeider in de kop van de provincie Noord–Holland waar hij grasmaaide en veel met de schep aan het werk was. Dit deed hij om nog wat extra geld bij te verdienen. Frank is in 1951 overleden. Zijn beide zoons Evert en Jan hebben het bedrijf voorgezet. 


Frank Franken 40 jaar getrouwd in 1946

Het bedrijf was inmiddels ook een melk- boter- en eierenhandel geworden. Evert had als melkventer een vaste wijk nl het “het Rode Dorp” en de Jan Steenlaan. In die tijd waren de wijken in Baarn verdeeld onder de vaste melkventers. Ook had je in die tijd “vrije” melkventers zoals Natter, van de Vuurst en Henk van Wegen. Zij hadden hun “eigen klantjes” in Baarn. De gepasteuriseerde melk kwam vanuit de fabriek in Hilversum via de groothandel van Brei in de Turfstraat bij de melkventers terecht om uit te venten. Foto hierboven Frank 40 jaar getrouwd - 1946. Foto hier onder de boerderij met schuren.


De boerderij met zijn schuren

Evert Franken 

Evert, zoon van Frank Franken, wilde altijd slager worden. Evert is geboren op Zuidereind nr 1 net voor de betonfabriek van de Fa. Hop. Op zijn 16e ging hij als leerling slager werken bij diverse slagers in Baarn waaronder slager Jacob Blokker in de Brinkstraat. Slager Blokker vertelde dat Evert er voor maximaal 2 jaar zou mogen werken. De reden hiervoor was dat Jacob Blokker van mening was dat je om de 2 jaar bij een andere werkgever moest gaan werken. Dit om zo het slagersvak goed onder de knie te kunnen krijgen. Want bij de ene slager leer je hoe je worst moet maken en bij de andere slager leer je zure zult te maken. Uiteindelijk is Evert rond 1930 toch op de boerderij bij zijn vader gaan werken als melkventer. Evert is tijdens de tweede wereldoorlog ondergedoken geweest in Nijkerk. Daar heeft hij Jannetje leren kennen. 

Evert kreeg in 1966 een brief van de gemeente, net als bij diverse veehouders op de Zandvoortweg, waarin werd aangegeven dat de gemeente over zou gaan tot onteigening van de boerderij. Dit voor de aanleg van de nieuwbouwwijk van de professorenbuurt. Op zich geen grote verrassing, maar de vergoeding die de gemeente wilde betalen voor één vierkante meter grond was bijzonder laag, namelijk fl. 1,25 per vierkante meter. Evert heeft een advocaat in de hand genomen en heeft middels onderhandelingen uiteindelijk fl. 2,50 per vierkante meter gekregen. Daarnaast heeft hij erbij bedongen dat hij een winkel mocht bouwen achter Nolenslaan nr 14 wat nu de Talmalaan is. In 1968 was de opening van de buurtwinkel genaamd “VIVO”. Evert en zijn gezin zijn toen boven de winkel gaan wonen (Talmalaan nr 21). Jan, de broer van Evert, is verhuisd naar de gemeente Kolhorn.

In 1980 besloot Evert, toen 72 jaar oud, de winkel te verkopen aan de fa. Kraaij. 

Winnaar deze week is: Gijs en Wil v.d. Bunt.

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. 

Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK Baarn