vrijdag 2 september 2022

Pand Square Mode uitgebrand

een kijkje in de steeg

(Het is 12-05-2000)

Flash-over noodzaakt brandweer tot tweede uitruk.

Een felle brand legde de vestiging van Square Mode aan de Laanstraat-promenade gisterochtend vroeg volledig in de as. Vrijwilligers van brandweer Baarn waren negen uur in de weer om het vuur te blussen. Na een eerste poging wakkerden de vlammen tussen de diverse plafonds in de zaak opnieuw aan. Door deze zogeheten 'Flash-over' raceten de inmiddels naar de kazerne teruggekeerde brandweerlieden terug naar de Laanstraat, waar pas na twee uur het vuur definitief onder controle was. 

brand geblust

Een brandende container tegen de gevel was de vermoedelijke oorzaak van de brand, waarbij niemand gewond raakte. Wel moest een 61-jarige man, die boven de winkel lag te slapen, worden geëvacueerd. De brandweer, die ervoor zorgde dat de vlammen niet naar de aangrenzende panden (zij werden uit voorzorg ontruimd) oversloegen, raamde de schade op ongeveer een half miljoen gulden.


Omstreeks half drie werd het korps gealarmeerd voor een klein buitenbrandje bij het pand Laanstraat 47. De melding was dat een bankje in de hens stond. Bij aankomst bleek al snel meer aan de hand te zijn. De vuurzee was groter dan gedacht en ook de bereikbaarheid van de verschillende ruimten was problematisch. Meerdere wagens, waaronder een laddervoertuig en een ademluchtcontainer, alsook commandant W.I. Wiersema en burgemeester mevrouw drs. M.R. Wolterink verschenen ter plaatse.

 van buitenaf kun je de vlammen zien in de winkel

Ondanks adequaat ingrijpen kon niet worden voorkomen dat de winkel uitbrandde en de bovenwoningen door de rook onbruikbaar waren geworden. Terug in de kazerne en bezig met de evaluatie volgde een tweede alarmering, nu voor kleine nabluswerkzaamheden. Toen de eerste wagen arriveerde, werd meteen duidelijk dat de hele zaak weer in de brand stond. Ook de in de kazerne achtergebleven brandweermensen keerden terug naar het pand. De tweede bestrijding was zeer complex. Door de enorme rookontwikkeling was niet helder waar de brandhaarden zich bevonden. Uiteindelijk bleek het vuur aangewakkerd te zijn, omdat er een grote hoeveelheid warmte tussen het bovenste plafond en de verdiepingsvloer zat. In de winkel waren namelijk meerdere plafonds onder elkaar aangebracht. Bij de eerste uitruk had de brandweer er één verwijderd. Tussen de resterende plafonds bevond zich riet, dat het vuur perfect geleidde. Bij de sterk opgewarmde lucht kwam frisse, lucht, waardoor een explosief snelle nieuwe ontbranding was ontstaan. Deze flash-over was niet van tevoren in te schatten geweest. Salvage nam de opvang van de bewoners en de verdere afhandeling namens de verzekeringsmaatschappijen voor zijn rekening. In totaal ruim veertig brandweermensen waren ruim negen uur druk in de weer om het vuur te bedwingen.

Wilt u uw herinneringen delen? U kunt hierop reageren Stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. 

Heeft u geen internet? Stuur een briefje aan:

Stichting Groenegraf.nl

T.a.v. Baarnsch Geheugen
Marisstraat 4

3741 SK BAARN