vrijdag 2 juni 2023

Zonneveld

 Het is alweer ruim vijftig jaargeleden dat de boerderij van de Familie Zonneveld aan de Zandvoortweg uit het straatbeeld verdween, maar nog steeds herinneren veel Baarnaars zich de boerderij nog wel. Dat de naam Zonneveld op een aantal punten in Baarn nog steeds voorkomt zal daarbij helpen. Verschillende plekken in Baarn herinneren nog aan deze familienaam.

Het gezin Joris Zonneveld

Op het land van Zonneveld, dat achter de boerderij lagen dat zich uitstrekte tot voorbij de Drakenburgergracht is nu de Professorenbuurt in Baarn te vinden. De laatste Zonneveld die ‘boerde' op deze boerderij was Gerbrand Zonneveld, vrienden noemden hem ‘Geb'. Geboren in 1915  op de boerderij in Baarn en op 1 maart 2018 overleden.

Samen met zijn neef Arie, zoon van jongere broer Joris Zonneveld, hebben we hem in 2014 bezocht en haalden we herinneringen aan het boerenbedrijf op. 

De oorsprong Gerbrands grootouders, Jan Zonneveld (1850-1922) en Maria Oskam (1850-1916), kwamen uit het westen van het land. Jan is geboren in 's-Gravenzande, vlakbij Hoek van Holland. Met zijn echtgenote dreefhij later de boerderij ‘Aeksterhof' in Delft. Rond 1890 verhuisde het gezin naar Loosduinen, boerderij ‘de Wijndaelerwoning'. Pachtboeren verkasten in die tijd regelmatig. Jan en Maria kregen, naast twee dochters, Sijtje en Gerritje, twee zoons, Joris en Arie, die het bedrijf zouden kunnen voortzetten. Het was logisch geweest als oudste zoon Joris het bedrijf had overgenomen, maar hij moest twee jaar onder militair dienst. Toen Joris uit dienst kwam was broer Arie al begonnen. Joris kreeg de kans om zetbaas te worden op boerderij ‘De Koekoek' aan de Zandvoortweg in Baarn. En zo kwam Joris Zonneveld naar Baarn. 

De Koekoek

De boerderij die Joris pachtte is gebouwd in 1855. Dat stond met grote cijfers op de voorgevel van de boerderij. In de tijd dat Joris naar Baarn kwam, rond 1901, hoorde de boerderij bij het buiten ‘Rusthoek', dat kort daarvoor in bezit gekomen was van Hendrik Cornelis Hacke. In1902 verkocht Hacke ‘Rusthoek' alweer, maar de boerderij hield hij nog een tijd in zijn bezit. Joris Zonneveld (1880-1963) werd geboren in Delft. Toen hij naar Baarn kwam was hij nog vrijgezel. Hij had al wel iemand op het oog, een vrijgezelmeisje uit Warmond, Marijtje Ramp. Op een zondag fietste Joris van Baarn naar Warmond om het meisje te gaan vragen. Zo ging dat, tachtigkilometer fietsen en 's avonds moest hij weer bijtijds thuis zijn om de koeien te melken. In Warmond aangekomen trof hij Marijtje niet thuis. Zij was in de kerk waar het kindje van haar zus gedoopt werd. Marijtje mocht het kindje de kerk binnendragen. Marijtje had op dat moment dus geen tijd voor Joris. Joris mocht bij een oom wachten tot de kerkdienst voorbij was. Na de kerkdienst had Marijtje de tijd om met Joris te spreken. Blijkbaar klikte dat goed, want drie weken later, op 15 december 1910, zijn ze getrouwd. Joris en Marijtje kregen vijf kinderen: Maria, Neeltje, Jan, Gerbrand en Joris, afbeelding rechts. Alle kinderen zijn boer geworden, of met een boer getrouwd. Het mag dus duidelijk zijn wat het onderwerp van gesprek was op verjaardagen.

Hendrik Cornelis Hacke, tot dan toe eigenaar van de boerderij, verkocht in de jaren dertig de boerderij aan Joris Zonneveld. Joris veranderde de naam van de boerderij van ‘De Koekoek' in ‘Boerderij Zonneveld'.